Dobrovoljci, uglavnom iz siromašnih regiona, čine 20% Rusa koji su poginuli u ratu u Ukrajini. Često ih šalju u najtoplije oblasti fronta, obećavajući visoke plate i beneficije.

Ruski dobrovoljci, koji su pre rata bili civili, ali su se posle njegovog početka pridružili redovima oružanih snaga Ruske Federacije, predstavljaju najveću kategoriju gubitaka ruske vojske na bojnom polju od početka invazije Moskve na Ukrajinu. 2022. godine, piše Bi-Bi-Si , analizirajući podatke o Rusima ubijenim u Ukrajini.

Novinari su identifikovali imena 70.112 ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini, iako se veruje da je stvarni broj mnogo veći. Neke porodice ne saopštavaju javno detalje smrti svojih rođaka. Osim toga, analizom nisu obuhvaćeni oni čija imena nisu mogla biti proverena, niti milicioneri iz okupiranih Donjecka i Luganska, preneo je Bi-Bi-Si u petak, 20. septembra.

Broj mrtvih među dobrovoljcima koji su otišli ​​u rat nakon početka invazije u punom obimu sada premašuje broj drugih grupa sa 13.781 (20%).

Ranije su najviše stradali bivši zatvorenici koji su se borili u zamenu za amnestiju, a sada oni čine 19 odsto od ukupnog broja umrlih. Mobilizovani vojnici – građani pozvani u vojna dejstva – čine 13%.

Ranije su najviše stradali bivši zatvorenici koji su se borili u zamenu za amnestiju, a sada oni čine 19 odsto od ukupnog broja umrlih. Mobilizovani vojnici – građani pozvani u vojna dejstva – čine 13%.

shutterstock-1058608166.jpg
Shutterstock 

Od prošlog oktobra, nedeljni broj smrtnih slučajeva među volonterima konstantno prelazi 100. Više od 310 smrtnih slučajeva dobrovoljaca zabeleženo je u nekoliko odvojenih nedelja, navodi BBC publikacija.

U publikaciji se pominje i priča o Rinatu Husnjarovu, koja je postala tipična za ruske dobrovoljce. Bio je iz Ufe u Baškortostanu, radio je na dva posla - u tramvajskom depou i u fabrici šperploče - da se prehrani, a sa 62 godine potpisao je ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane. Ali nakon što je krenuo u rat protiv Ukrajine, živeo je manje od tri meseca.

Većina poginulih Rusa koji su dobrovoljno otišli ​​u rat imali su između 42 i 50 godina, a najstariji je imao 71 godinu. Ukupno je u ratu poginulo 250 ruskih dobrovoljaca starijih od 60 godina.

Vojnici su za Bi-Bi-Si rekli da je povećanje broja žrtava među dobrovoljcima delimično posledica činjenice da su oni često bacani u najteža područja neprijateljstava, posebno u regionu Donjecka. Tamo oni čine najveći deo pojačanja za osiromašene jedinice fronta.

Prema analiziranim podacima, većina muškaraca koji potpisuju ugovore za učešće u ratu dolazi iz malih gradova u regionima Rusije, gde je teško naći stabilan i dobro plaćen posao. Većina volontera se pridružila dobrovoljno, iako su u Čečeniji neki prijavili prinudu i pretnje braniocima ljudskih prava i advokatima. Takođe, deo volontera je naveo da nisu znali da njihovi ugovori nemaju fiksni rok važenja.

ruski-vojnici.jpg
Ministarstvo Odbrane Rusije 

Kako prenosi Bi-Bi-Si, plate u vojsci mogu biti pet do sedam puta veće od prosečne plate u siromašnijim regionima Rusije. Iako se na društvenim mrežama više puta mogu videti postovi Rusa o neisplaćivanju obećane plate.

Osim toga, vojna lica dobijaju dodatne socijalne beneficije kao što su besplatna nega dece i poreske olakšice. Jednokratna plaćanja onima koji potpišu ugovor su takođe više puta porasla u mnogim regionima zemlje, čineći uslugu privlačnijom za mnoge Ruse.

Moskovljanima se nudi 22.000 dolara za borbu u Ukrajini

Krajem jula gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin predložio je uvođenje jednokratnog bonusa od 1,9 miliona rubalja (oko 22.000 dolara) za Moskovljane koji će otići da služe u ruskoj vojsci.

U saopštenju se navodi da će svako ko iskoristi ponudu imati priliku da zaradi do 5,2 miliona rubalja (59.600 dolara) u prvoj godini službe.

Osim toga, oni koji su voljni da se bore u Ukrajini mogu da dobiju jednokratne novčane isplate od 5.690 do 11.390 dolara za povrede, „u zavisnosti od težine“, a porodice palih boraca mogu da plate 34.150 dolara.

Istovremeno, moskovske vlasti su uverile da će zadržati sve ranije uvedene mere podrške učesnicima takozvanog „SVO“.

Konkretno, mesečna isplata vojsci iz Moskve u iznosu od 50 hiljada rubalja (oko 580 dolara).

Ranije je guverner ruske Jaroslavske oblasti najavio novu inicijativu koja predviđa isplatu 100.000 rubalja (oko 1.150 dolara) svakome ko dovede prijatelja u Vojni komesarijat. Međutim, tek nakon što prijatelj potpiše ugovor sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije.

 Kurir,rs/BBC//Kijev post/Preneo: P. P. 

Bonus video:

Kurir televizija "RUSKA VOJSKA KORISTI STRATEGIJU IZ BAHMUTA U AVDIJEVKI!" Miletić tvrdi: Sporo napreduju zbog infrastrukture ŽRTVE SU VELIKE