Obalska straža Grčke jurila je juče gumeni čamac na do samo nekoliko desetina metara od obale Turske, izvestili su lokalni mediji. Dešavanja u zalivu Akabuk kod Bodruma na jugozapadu Turske prete da postanu diplomatski incident između dve zemlje.

Turski sajt za vesti Bodrum Kent TV objavio je video, uz tvrdnju da se na njemu vidi grčko plovilo kako progoni gumeni čamac - za koji se smatralo da ima veze sa krijumčarenjem ljudi - u turskim teritorijalnim vodama u zalivu Akabuk.

Progonjeni čamac, na kojem se prema izveštajima nalazila samo jedna osoba, pristala je uz obalu ispred jednog odmarališta. Tada je grčki brod naglo odustao od potere, okrenio se i u punoj brzini se udaljio od turskog kopna.

Kako je saopštila turska obalska straža, grčki brod se brzo vratio u teritorijalne vode svoje zemlje.

"Nastavlja se potraga za osobom koja je umakla u šumu, a koja se smatra švercerom migranata", dodaje se u saopštenju.

Grčka obalska straža je potvrdila da je jedan njen patrolni brod jurio švercerski gliser u toj oblasti, ali nije mogla da potvrdi da se jurnjava nastavila u turskim teritorijalnim vodama.

Sa zapadne obale Turske uobičajeno kreću švercerske brodske ture sa izbeglicama koje bi da se domognu obližnjih grčkih ostrva, poput Kosa koji se nalazi na šest kilometara od mesta jutrošnjeg incidenta.

Ankara optužuje Grčku da švercerske brodove odbacuje nazad u turske vode. ; Dve zemlje su u poslednjih pola veka tri puta bile na ivici rata zbog teritorijalnih pretenzija jedna prema drugoj na području istočnog Sredozemnog mora i Egejskog mora.

Kurir.rs/Beta