Premijer Albanije Edi Ramaobećao je da će u Tirani izgraditi suverenu enklavu za islamsko versko bratstvo Bektaši po ugledu na Vatikan, piše Njujork tajms.

Prema premijeru Ediju Rami, ovaj model omogućava glavnom gradu Albanije da Bektaši dobiju prostor jednak pet blokova Njujorka.

Njujork tajms piše da će, ako sve bude po planu, ova enklava postati najmanja država, a verski vođa Baba Mondi će biti na čelu.

- Njegova očekivana muslimanska država u Tirani biće suverena enklava u stilu Vatikana koja će kontrolisati teritoriju veličine pet blokova Njujorka i dozvoliće alkohol, dozvoliće ženama da nose šta god vole i neće nametati pravila životnog stila - piše NT.

Vođa ove zajednice Baba Mondi izjavio je da "Bog ništa ne brani; zato nam je dao pamet".

On je rekao kako namerava da vlada nad zemljištem od 27 hektara koje Albanija želi da pretvori u suverenu državu sa svojom administracijom, pasošima i granicama.

Premijer Edi Rama rekao je za Njujork tajms da će u bliskoj budućnosti objaviti planove za entitet, koji će se zvati Suverena država Bektašijskog reda.

Lokacija obuhvata albansku prestonicu Tiranu i Kruju.

"Sve odluke će se donositi s ljubavlju i dobrotom", rekao je Baba Mondi.

Premijer Rama je u intervjuu rekao da je cilj nove države da promoviše tolerantnu verziju islama kojom se Albanija ponosi.

Moramo voditi računa o ovom blagu, a to je verska tolerancija i koje nikada ne smemo uzimati zdravo za gotovo“, rekao je on.

Umerena islamska mikrodržava, rekao je premijer, poslala bi poruku: „Ne dozvolite da stigma muslimana definiše ko su muslimani“.

„Teritorija predložene nove Islamske države je kompleks u stambenoj četvrti sa niskim zakupom u istočnoj Tirani. To je samo četvrtina veličine Vatikana, trenutno najmanje zemlje na svetu, kojom upravlja papa, apsolutni monarh', piše NT.

Baba Mondi je rekao da "veličina nije bitna", dodajući: "Ne treba da budem diktator", iako je priznao da će jedino značajno ograničenje njegovog autoriteta biti Bog.

(Kurir.rs/Kosovo online/Preneo: Đ. M.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija EDI RAMA NEĆE DA SE PRIČA O BANJSKOJ U TIRANI! Lopandić nema dilemu: Iza toga stoji neka služba, ZNAČAJNE STVARI SE DOGAĐAJU