U mađarskoj prestonici Budimpešti, Dunav je, nakon poplava izazvanim ciklonom Boris, stigao do zgrade nacionalnog parlamenta.

Kako javlja reporter Kurira, ispred mađarske skupštine, osim povišenog nivoa Dunava, ništa ne odaje utisak da je situacija vanredna.

Nema policije, niti vojske. Ispred zgrade parlamenta nalazi se veliki broj turista, a poplavljene su okolne ulice, koje su očigledno i planirane da budu poplavljene kad Dunav nadođe. Linija metroa 2, koja ide ispod Dunava, funkcioniše bez ikakvih problema.

Kurir Voda došla do mađarskog parlamenta

Zgrada mađarskog parlamenta sedište je Narodne skupštine Mađarske, prepoznatljiva znamenitost Mađarske i popularno turističko odredište u Budimpešti.

Nalazi se na Trgu Lajoša Košuta, na peštanskoj strani grada i na obali Dunava.

Trenutno je najveća zgrada u Mađarskoj.

Dizajnirao ju je mađarski arhitekta Imre Steindl u neogotičkom stilu, a završena je 1904. godine.

Nedavno su mađarske vlasti otvorile branu u severozapadnom delu zemlje kako bi se voda iz reke Litave usmerila u rezervoar namenjen za vanredne situacije kako bi se zaštitio grad Mošonmađarovar.

Rojters prenosi da je dozvoljeno da se poplavne vode, koje je pokrenuo ciklon Boris, razliju i po poljoprivrednom zemljištu.

Mađarski premijer Viktor Orban je prethodno posetio selo Kišmaroš na obali Dunava severno od Budimpešte kako bi video kako se obavljaju pripreme za odbranu od poplavnog talasa.

Orbanov portparol Zoltan Kovač je kazao da je u tom selu postavljeno skoro 100.000 vreća sa peskom.

- Očekujemo vrh poplavnog talasa u Kišmarošu u petak. Biće teško, ali naši vojnici neće ustuknuti. Mi ćemo obaviti to! - poručio je Orban u objavi na Fejsbuku.

Podsećamo, Evropu su pogodile izuzetno jake poplave uzrokovane ciklonom Boris.

Stradao je veliki broj ljudi, dok su hiljade ostale bez krova nad glavom.

Šteta se meri u stotinama miliona evra.

Šta čeka Srbiju?

Što se tiče naše zemlje, Republički hidrometeorološki zavod Srbije juče je izdao upozorenje, koje se odnosi i na naredna dva dana.

"Na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u porastu. Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Apatina 20. septembra, kod Novog Sada 21. septembra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra sa tendencijom dalјeg porasta.

Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra ispod granica vanredne od poplava", upozorio je RHMZ.

U jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije na snazi je žuti meteo alarm zbog kiše.

Ovo upozorenje znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Kurir.rs/Aleksandar Mitrović Fis/D. P.

 BONUS VIDEO

MONDO/Jana Desovski Poplava