Vlasnica kompanije BAC Consulting, koja je povezana sa smrtnonosnom eksplozijom pejdžera u Libanu, Kristijana Barsoni-Arčidijakono, nalazi se pod zaštitom mađarske tajne službe.

To je izjavila njena majka Beatriks Barsoni-Arčidijakono za AP.

Ona je rekla da je njena ćerka dobila pretnje i da se „trenutno nalazi na bezbednom mestu pod zaštitom mađarskih tajnih službi“.

„Mađarske tajne službe su joj savetovale da ne razgovara sa medijima“, rekla je Beatriks Barsoni-Arčidijakono telefonom sa Sicilije.

Kristijana Barsoni-Arčidijakono nije se pojavila u javnosti od napada u utorak i sredu, u kojima je ubijeno najmanje 37 osoba, a ranjeno više od 3.000, a za koji Liban i Hezbolah okrivljuju Izrael.

Ona je navedena kao izvršna direktorka kompanije BAC Consulting sa sedištem u Budimpešti, za koju je tajvanski vlasnik zaštitnog znaka pejdžera rekao da je odgovoran za proizvodnju uređaja.

U sredu je portparol mađarske vlade rekao da pejdžeri isporučeni Hezbolahu nikada nisu bili u Mađarskoj i da je BAC Consulting samo delovao kao posrednik.

Beatriks Barsoni-Arčidijakono je potvrdila navode mađarske vlade, rekavši da njena ćerka nije umešana i da uređaji nisi proizvedeni u Budimpešti, niti su ikada prošli kroz Mađarsku.

U eksplozijama komunikacijskih uređaja u utorak i sredu u Libanu ubijeno je najmanje 37 osoba, uključujući dvoje dece, dok je više od 3.000 ranjeno.

Libanska vlada i militantna grupa Hezbolah su okrivili Izrael za napad.

Tel Aviv nije komentarisao te navode, ali je ministar odbrane Joav Galant najavio da Izrael ulazi u „novu fazu“ rata.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.