Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca pobedila na pokrajinskim izborima u Brandenburgu i ispred je ekstremne desnice što kancelaru daje malo predaha usred rasta kritika i slabljenja podrške na nacionalnom nivou.

SPD je osvojio između 31 i 32 odsto glasova u Brandenburgu, koji okružuje glavni grad Berlin na istoku zemlje, u jasnom povećanju podrške u odnosu na prethodne izbore, dok je ekstremnodesničarska Alternativa za nemačku (AfD) osvojila između 29 i 30 odsto, prema anketama po izlasku sa birališta koje su sprovele javne televiziuje ARD i ZDF.

Ovaj rezultat pokazuje novi proboj nemačke ekstremne desnice, posle dva rekordna rezultata za nju na izborima u dve druge pokrajine 1. septembra u Tiringiji, gde je AfD pobedila i Saksoniji gde je stigla tik iza konzervativaca.

Međutim, rezultat u Brandenburgu predstavlja razočaranje za taj antiimigrantski i proruski pokret, koji je do poslednjih dana prema anketama vodio ispred socijaldemokrata.

Za SPD radi se o neočekivanom uspehu u vreme kada ta stranka gubila podršku na svakim izborima poslednjih meseci i kada je na nacionalnom planu kao i kancelar Olaf Šolc dostigla rekordnu nepopularnost.

Može se reći ipak da je kancelar Olaf Šolc vrlo malo zaslužan za tu pobedu a da mnogo veće zasluge ima šef regionalne vlade Brandenburga Ditmar Voidke.

Voidke koji je na vlasti u tom regionu od 2013. godine, je vrlo popularan i pretvorio je izbore u referendum o svojoj ličnosti i izbore za i protiv ekstremne desnice.

On je upozorio da će se povući ako ne stigne prvi.

Izgleda da je njegova opklada uspela. SPD je prema porocenama televizija, znatno napredovao u odnosu na prethodne izbore 2019. godinine kada je imao 26,2 odsto podrške.

AfD je takođe dobila gotovo sedam procentnih poena u pet godina.

Ova regionalna pobeda pruža predah Olafu Šolcu u trenutku kada izgleda oslabljeniji nego ikad na nacionalnom planu, i na godinu dana od parlamentarnih izbora na kojima ankete ukazuju da opozicioni konzervativci vode.

Šolcova tropartijaska koalicija okupja i ekologe i Liberale i pogođena je sve većim razmiricama.

Kurir.rs/Beta/Preneo:D. P.