Izraelske odbrambene snage (IDF) su jutros započele masovne vazdušne udare na jug Izraela, u znak odmazde zbog jučerašnjeg raketiranja sa položaja Hezbolaha koji je ispalio oko 150 projektila na Izrael.

BBC prenosi da je kontraadmiral Danijel Hagari, portparol IDF, kazao da izraelska vojska izvodi "opsežne i precizne" udare u Libanu,

On je upozorio ljude u toj zemlji da se "zbog sopstvene bezbednosti" sklone od meta vezanih za Hezbolah.

Britanski Gardijan prenosi navode libanske državne novinske agencije da je Izrael pokrenuo napade na više lokacija u južnom Libanu i da je u njima najmanje jedna osoba ubijena i šestoro ljudi je ranjeno.

Navodi se da je ubijen čobanin, a da je ranjeno i dvoje članova njegove porodice, kao i da su još četiri osobe hospitalizovane.

x01 AP Hussein Malla.jpg
AP/Hussein Malla 

  Na zvaničnom Telegram kanalu IDF u međuvremenu je objavljeno da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile na području zapadne Galilleje u Izraelu.

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, saopštio je da je razgovarao sa Lojdom Ostinom, šefom Petagona.

x AP Hussein Malla.jpg
AP/Hussein Malla 

  U objavi na društvenoj mreži X (bivši Tviter) Galant je naveo da je američkom ministru odbrane izneo "procenu situacije vezanu za pretnje Hezbolaha" i "brifovao ga o operacijama IDF sa ciljem degradiranja sposobnosti Hezbolaha da lansira napade na izraelske civile".

Galant je saopštio i da je s Ostinom razgovarao i o široj regionalnoj bezbednosnoj situaciji i "pretnjama koje predstavljaju Iran i njegovi pomagači", misleći na Hezbolah, Hamas u Pojasu Gaze i Hute u Jemenu.

(Kurir.rs/BBC/The Guardian/Preveo i priredio: N.V.)