Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski doputovao je u SAD i odmah posetio fabriku artiljerijske municije u Skrentonu u saveznoj državi Pensilvanija kako bi se zahvalio radnicima koji proizvode granate koje su preko potrebne njegovoj zemlji kako zaustavljala napade ruskih kopnenoh snaga.

To navodi američka televizija ABC njuz koja navodi da je Zelenskog tokom posete pratilo veliko obezbeđenje.

Među onima koji su Zelenskog dočekali u Skrentonu, uključujući i Amerikance ukrajinskog porekla koji su nosili zastave Ukrajine, bio je i demokratski kongresmen Met Kartrajt, koji je medijima preneo kratku poruku koju je gost imao za radnike.

- Hvala vam. I potrebno nam je još - kazao je Zelenski prema rečima Kartrajta.

profimedia-0910876388.jpg
Deonte Rowell / AFP / Profimedia 

ABC njuz navodi da je postrojenje u Skrentonu jedna od retkih fabrika u SAD u kojima se proizvode artiljerijske granate od 155 mm i tu je u protekllih godinu dana povećana proizvodnja.

Ukrajina je već primila više od tri miliona američkih granata.

profimedia-0910868870.jpg
Curt LOTER / AFP / Profimedia 

Zelenski se nakon posete fabrici zahvalio radnicima i porukom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

- U mestima poput ovog možete istinski da osetite da demokratski svet može da pobedi. Zahvaljujem se ljudima poput ovih - u Ukrajini, Americi i svim partnerskim zemljama - koji neumorno rade da osiguraju da životi budu zaštićeni - naveo je Zelenski.

x AP Laurence Kesterson.jpg
AP/Laurence Kesterson 

On će imati napornu nedelju, pošto će se tokom posete SAD obratiti Generalnoj skupštini UN na godišnjem zasedanju u Njujorku, a potom otputovati u Vašington na razgovore s američkim predsednikom Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris, planiran za četvrtak, gde će tražiti dodatnu pomoć za Ukrajinu.

Zelenski bi trebalo da se sastane i sa Donaldom Trampom, bivšim šefom Bele kuće i republikanskim kandidatom koji je rival Haris na predsedničkim izborima u novembru.

(Kurir.rs/ABC News/Preveo i priredio: N. V.)