Admiral Kuznjecov, jedini ruski nosač aviona, nije u upotrebi osam godina i sve je manje verovatno da će ikada ponovo isploviti. To objašnjava zašto je, prema izveštajima, Kremlj poslednjih meseci prebacio mornare sa tog broda u vojsku i poslao ih da se bore u Ukrajini.

To otkriće pokazuje krizu sa ljudstvom u ruskoj vojsci dok se rat u Ukrajini bliži 31. mesecu, a takođe naglašava i zapušteno stanje najvećih ratnih brodova ruske mornarice, od kojih su većina zapravo ostaci hladnog rata.

Oko 1.500 članova posade završilo je na ratištu u Ukrajini

Analitičar Moklasen je bio prvi koji je objavio da je deo posade, oko 1.500 ljudi, preraspoređen u Ukrajinu. Moklasen je zaključio, pretragom ruskih društvenih mreža u potrazi za tragovima, da su mornari formirali tzv. mehanizovanu borbenu jedinicu "Fregata" u okviru 1. gardijske tenkovske armije.

Jedinica se borila oko Harkova na severu Ukrajine pre nego što je prebačena ka Pokrovsku na istoku. Moklasen pretpostavlja da je najmanje jedan bivši član posade nosača, Oleg Sosedov, nestao tokom ruskog napada na Harkov 23. jula.

Nije iznenađujuće što Rusi očigledno povlače ljude iz Kuznjecova. Kremlj preduzima ekstremne mere da mobiliše 30.000 novih vojnika koji su potrebni svakog meseca da nadoknade gubitke.

Padovi aviona, nesreće, požari...

Osim toga, Kuznjecov se verovatno neće vratiti na pučinu. Od porinuća 1985. i prijema u sovjetsku mornaricu, Kuznjecov je izvršio samo sedam patrolnih zadataka. Tokom svoje poslednje patrole, pored obale Sirije 2016. godine, izgubio je dva od svoja 24 aviona u nesrećama za samo tri nedelje.

Avionske nesreće bile su samo početak niza incidenata koji su se dogodili. Dve godine kasnije, u oktobru 2018, Kuznjecov je pretrpeo štetu u suvom doku gde je bio na popravci. U decembru 2019. izbio je požar na Kuznjecovu.

Komanda flote razmatrala je mogućnost povlačenja oštećenog broda iz službe. Ali, pomalo neverovatno, Kremlj je odlučio da ga popravi i modernizuje.

Plan je tada bio da se Kuznjecov vrati na more 2022. godine. Međutim, u decembru 2022. godine izbio je novi požar. Skoro dve godine kasnije, nosač je i dalje u luci.

(Kurir.rs/Forbes/Preneo: Đ. M.)

 Bonus video:

Kurir televizija "INICIJATORI SUKOBA U UKRAJINI STOJE IZA TERORISTIČKOG NAPADA U RUSIJI?!" Dimitrijević tvrdi: Odgovor Moskve će biti BRUTALAN