Sirene za upozorenje na vazdušnu opasnost na severu Izraela, koje su zavijale tokom noći, ponovo su se oglasile od jutros na tom području, dok su Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile s udarima na mete povezane sa Hezbolahom na jugu Libana.

BBC prenosi saopštenje libanske islamističke organizacije, koja ima podršku Irana, da su Hezbolahove rakete lansirane ka objektima IDF u blizini lučkog grada Haife i ka dve vojne baze u znak odmazde zbog jučerašnjih izraelskih napada u Libanu.

Tokom najkrvavijeg dana u sukobima Izraela i Hezbolaha od 2006. pogođeno je 1.300 meta na libanskoj teritoriji, pri čemu je ubijeno 492 ljudi, a 1.645 osoba ranjeno.

Izveštač BBC koji se nalazi na severu Izraela na oko 32 kilometra od granice sa Libanom objavio je da je jutros primio poruku putem aplikacije na mobilnom telefonu da je raketna vatra zabeležena u Kirjat Šmoni, koja je dalje na severu,

On navodi da bilo izveštaja i da su Hezbolahove rakete pale blizu Naharije na obali Sredozemnog mora.

x01 AP Hussein Malla.jpg
AP/Hussein Malla 

Izraelske vlasti si saopštile da će u gradovima od Haife ka severu danas škole biti zatvorene zbog prekograničnih napada iz Libana.

Iz IDF je navedeno da su izraelski borbeni avioni napali raketne lansere i "desetine" meta povezanih sa Hezbolahom u više oblasti na jugu Libana.

x AP Hussein Malla.jpg
AP/Hussein Malla 

Izraelska vojska veruje da su pogođene zgrade u kojima je bilo uskladišteno oružje pošto su "primećene sekundarne eksplozije".

Britanski medijski servis navodi da su tokom cele protekle noći Libanci napuštali gradove i sela na jugu zemlje u pokušaju da dođu do prestonice Bejruta.

x EPA Stringer.jpg
EPA/STRINGER 

Navodi se da su mnogi od njih zastali na putu do Bejruta i da čekaju da budu odvedeni u privremeni smeštaj.

Prema informacijama libanske vlade raseljene su hiljade ljudi, a taj broj će verovatno porasti pošto se izraekski vazdušni udari i dalje nastavljaju.

x AP Mohammad Zaatari.jpg
AP/Mohammad Zaatari 

Čak i pre ove poslednje eskalacije sukoba desetine hiljada Libanaca je bilo prinuđeno da napusti domove zbog žestokih prekograničnih okršaja IDF i Hezbolaha.

Mnogi od njih se suočavaju sa realnom mogućnošću da se nikada neće vratiti kući, pogotovo ako Hezbolah upotrebi najjače oružje koje ima, a to su precizne navođene rakete i ako izraelska vojska krene u kopnenu ofanzivu da otera islamiste što dalje od granice.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)