Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Berlin neće ukinuti ograničenja na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa koje poseduje Ukrajina.

- Takav stav Nemačke neće se promeniti čak i ako ograničenja ukinu SAD. Uvek smo fokusirani na podršku onome što je neophodno i što istinski pomaže. Sigurno je da nećemo ukinuti ograničenja i za to imamo jako dobre razloge - poručio je Šolc neposredno pre sastanka u Njujorku s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

On je dodao da je "istovremeno jako važno da Evropska unija hitno pruži Ukrajini obećanu pomoć od 35 milijardi evra".

- Važno je i zbog toga da naši saveznici iz SAD, Kanade, Velike Britanije i Japana nastave da slede takve primere - kazao je nemački kancelar.

Zelenski je na početku posete Americi dao intervju za ABC njuz u kojem je rekao da smo "sve bliže kraju rata".

- Bliže nego što mislimo - poručio je Zelenski.

profimedia-0911100842.jpg
MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia 

On je ponovo pozvao Vašington i druge partnere da nastave da podržavaju Ukrajinu naglasivši da "samo snažna pozicija Ukrajine može da podstakne ruskog predsednika (Vladimira) Putina da zaustavi rat".

Zelenski u Njujorku učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a tu priliku će iskoristiti i za brojne sastanke sa svetskim liderima, uz razgovore i s američkim predsednikom Džoom Bajdenom, kao i njegovom potpredsednicom Kamalom Harris, demokratskom kandidatkinjom za Belu kuću i republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

- Još jednom pozivam sve naše saveznike da nam pomognu da dođemo do zajedničke pobede za istinski pravedan mir - rekao je Zelenski.

profimedia-0911314369.jpg
ABACA / Abaca Press / Profimedia 

On se osvrnuo i na operaciju ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti.

- Putin se jako boji te operacije jer su njegovi ljudi po njoj videli da ne može da braniti celokupnu svoju teritoriju - zaključio je Zelenski.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)