Grad-tvrđava, neosvojiva već 2 godine i 7 meseci, se nalazi pred padom.

Posle niza nesupešnih juriša, Oružane snage Ruske feseracije su krenule sa osvajanjem puteva koji vode do grada i njegovom izolacijom.

Protkelih dana su branioci počeli da se povlače. Navodno je u gradu ostalo između 2.000 i 4.000 pripadnika OSU

Ugledar je i dalje jedno od strateški najvažnijih mesta u sukobu u Ukrajini, posebno zbog svoje pozicije u Doneckoj oblasti, blizu linija fronta.

Ovaj grad je tokom poslednjih meseci bio meta intenzivnih borbi, jer obe strane vide njegovu kontrolu kao ključnu za neke od daljih operacija.

Ukrajnci ga vide kao “kapiju” Mariupolja, a Rusi, kao smetnju za ravnjanje fronta i bolju vezu Krima i matice.

Promene na frontu u Donbasu verovatno utiču na to da su Ukrajinci rešili da napuste grad. Na taj način značajno skraćuju front i izvlače snage iz neperspektivnog pravca.

Rusi su grad u poslednjih mesec dva odsecali od ostalih granizona, saobraćanica i nekoliko visokih rudarskih jalovišta. Grad je u kritičnoj fazi već skoro mesec dana, ali nikada nije bio u tako lošem položaju kao što je danas.

Jedinice koje su branile grad su prebacivane na druge frontove, a redovi popunjavani slabo motivisanim, tek regrutovanim vojnicima. Jutros smo videli i prve snimke većeg zarobljavanja tih vojnika. Pripadnici ukrajinske 72. mehanizovane brigade, iskusna posada grada, je prebacivana i na kritični front južno od Pokrovska.

Tamo su uspeli da uspore ruski napredak kod Selidova.

Taj manevar je izgleda konačno kompromitovao odbranu Ugljedara. Ukoliko bi grad uskoro pao, to bi za Ruse bila jedna od najznačajnih pobeda ove godine. Bez obzira što je konurencija velika. Sada bi se uloge promenile, pa bi Ugledar postao odskočna daska, u ovom slučaju, za rusku armiju.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije