Ukrajina nije bila u stanju da pruži Sjedinjenim Državama ubedljive argumente u prilog tome da im se dozvoli da izvrše udare zapadnim oružjem duboko u rusku teritoriju, piše američko izdanje Vašington posta.

Ranije je list Politiko, pozivajući se na britanskog zvaničnika, pisao da bi SAD i Velika Britanija mogle da najave Kijevu davanje takve dozvole tokom nedelje na visokom nivou Generalne skupštine UN , koja se održava u Njujorku od 24. septembra do 30.

Zvaničnici Bele kuće i Ministarstva odbrane kažu da nisu čuli ubedljive argumente od ukrajinskih lidera da će moguće mete u dometu (zapadnih) raketa u Rusiji značajno uticati na put Ukrajine do pobede“, navodi vašingtonska publikacija.

Prema pisanju lista, neki evropski vojni zvaničnici i diplomate ne slažu se sa stavom SAD da bi udari duboko u Rusiju imali samo ograničen efekat.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da zemlje NATO- a sada razgovaraju ne samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa od strane Kijeva, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

Direktno učešće zapadnih zemalja u ukrajinskom sukobu promeniće njegovu suštinu, Rusija će biti prinuđena da donosi odluke na osnovu pretnji koje joj se na taj način stvaraju.

Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao je da su predsednikove reči o posledicama udara zapadnog oružja duboko u Rusiju krajnje jasne i nedvosmislene da su stigle do ciljanih primalaca.

Kurir.rs/Vašington post/RIA Novosti/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije