Hezbolah je preuzeo odgovornost za jutrošnji raketni napad na centralni deo Izraela u kojem je prvi put upotrebio balistički projektil Kader-1 čija je meta bilo sedište Mosada u blizini Tel Aviva.

Tajms of Izrael prenosi navode Hezbolaha da je napad bio odgovor na eksplozije pejdžera i voki-tokija i ubistva visokih komandanata ove islamističke organizacije sa sedištem u Libanu, koja ima podršku Irana.

Ovo je bio prvi Hezbolahov raketni udar na područje Tel Aviva.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je raketa presretnuta i da su borbeni avioni IDF pogodili Hezbolahov lanser sa kojeg je jutros ispaljen projektila zemlja-zemlja.

- Lanser je pogođen u Nafahijehu na lugu Libana - saopšteno je iz IDF.

Navodi se da su izraelski borbeni avioni dejstvovali tokom protekle noći protiv meta koje su uključivale operativce Hezbolaha i desetine skladišta oružja u kojima su čuvane krstareće rakete, lanseri preciznih navođenih projektila i druga infrastruktura.

2024-09-25 08_12_02-qader 1 mislle - YouTube — Mozilla Firefox.jpg
Printscreen/Youtube Kader-1

  Iz IDF je navedeno da sekundarne eksplozije koje se vide na snimcima vazdušnih udara "ukazuju da je tamo bilo uskladišteno mnogo oružja".

Hezbolah je potvrdio da je Ibrahim Kubaisi, šef njihovog raketnog odeljenja, ubijen u jučerašnjem izraelskom vazdušnom udaru na libansku prestonicu Bejrut.

Tajms of Izrael naglašava da je Hezbolah u saopštenju Kubaisija nazvao komandantom, što čini izuzetno retko kada su upitanju ubijeni visoki operativci.

Hezbolah je prvi put upotrebio I najnoviju raketu Fadi-3 za napad na Izrael, a meta njihovog novog oružja dometa 100 kilometara bila je baza za daljinski kontrolisano naoružanje izraelske IDF u Šamšonu (Samsonu).

(Kurir.rs/The Times of Israel/Preveo i priredio: N. V.)

 Bonus video:

Kurir televizija "U našim telefonima se nalaze tri od pet elemenata eksploziva!" Kako je došlo do tragedije zbog Hezbolahovih pejdžera? Kočović: Operacija možda trajala godinama