Na društvenim mrežama pojavio se snimak ukrajinskog vojnog drona poznatog kao "Vampir" i "Baba Jaga", namenjenog za nošenje velikih tereta, kako na ratište prebacuje psa-robota kojeg Kijev nabavio u Velikoj Britaniji.

Kurir je pisao prošlog meseca da su psi-roboti BAD2 raspoređeni na frontu u Ukrajini, što je njihovo prvo korišćenje u borbenim uslovima, a Kijevu je za tu namenu isporučeno više od 30 ovih naprava.

profimedia0898863977.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

Kijev post navodi da ne može nezavisno da potvrdi autentičnost snimka na kojem se vidi kako dron podiže uvis psa-robota, lebdi neko vreme na maloj visini, a onda ga odnosi.

Ukrajinski vazdušni izviđač, koji je želeo da ostane anoniman, kazao je ovom mediju da će uskoro biti razvijeni i dronovi koji će na bojno polje ili iza neprijateljskih moći da ponesu i pripadnike pešadije.

profimedia0898863981.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

- Roj bespilotnih letelica koje spuštaju vojnike direktno u neprijateljske rovove biće sila dostojna divljenja i mogli bi da se konstantno koriste - rekao je izvor Kijev posta.

On je dodao da bi tehnologija primenjena u ovom klipu mogla da revolucionizuje sletanja trupa i eliminiše potrebu da vojnici koriste padobrane dok neprijatelj puca na njih, kao prilikom savezničkog iskrcavanja u Normadiji u Drugom svetskom ratu.

profimedia0898864015.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

Kijev post navodi da psi-roboti, koje ukrajinska vojska već koristi na frontu, mogu da isporuče municiju i medicinska sredstva do teško dostupnih područja i izvode misije izviđanja neprijateljskih položaja.

Psi-roboti su opremljeni kamera i skoro nečujni, a video i audio materijal mogu da emituju u realnom vremenu.

profimedia0898863984.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

Navodi se da je već bilo izveštaja da su ovi psi-roboti već izazvali uzbunu među ruskim vojnicima koji su na njih nailazili.

Jevhen Alhimov, portparol 28. mehanizovane brigade ukrajinske vojske koja koristi ove naprave, kazao je za UNIAN da pse-robote nije moguće lako primetiti kao obične vazdušne dronove, koji uz to izgube signal kada uđu u podzemnu prostoriju.

profimedia0898863975.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

To nije slučaj kod psa-robota koje je moguće poslati u neprijateljske rovove ili podrume kako bi izviđali ili ubacili eksploziv.

- Oni mogu da idu tamo gde vazdušni dronovi ne mogu. To im je glavna prednost. Možete ih poslati ispred vaše jurišne grupe kako bi očistili neprijateljske položaje - naveo je Alhimov.

collage.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

On je kazao da psi-roboti mogu da se prišunjaju neprijateljskim položajima i snimaju audio zapise, što ih čini izuzetno korisnim za skupljanje obaveštajnih podataka.

Psi-roboti mogu da ponesu i mine kojim bi razneli neprijateljska uporišta ili postave senzore za artiljerijske udare.

Oni su teški oko 12 kilograma, a mogu da ponesu teret do 24 kilograma i kreću se brzinom i do osam kilometara na čas, što je poput ljudskog trčanja.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)