Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski počeo je obraćanje Generalnoj skupštini UN u Njujorku. On je govor počeo govoreći o danu kada su ruski tenkovi pucali direktno na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

- Ruska vojska je upala brutalno u fabriku i ne razmišljajući o potencijalno pogubnim posledicama. Bio je to jedan od najstrašnijih trenutaka rata - rekao je Zelenski.

Zelenski kaže da zato nuklearna bezbednost igra ključni deo "formule mira" koju je predstavio.

- Većina na svetu razume šta je u pitanju - kaže on.

Zelenski je rekao da ruski lider Vladimir Putin traži načine da „slomi ukrajinski duh“, uključujući ciljanje energetske infrastrukture svoje zemlje namernim ruskim napadima na ukrajinske elektrane i celu energetsku mrežu.

profimedia0897997497.jpg
Rogozin / WillWest News / Profimedia 

 - Rusija je uništila sve naše termoelektrane i veliki deo naših hidroelektrana. Ovako se Putin sprema za zimu, nadajući se da će namučiti milione Ukrajinaca... Putin želi da ih ostavi u mraku i (natera) Ukrajinu da pati i preda se - rekao je.

Ukrajinski predsednik kaže da je nedavno dobio izveštaj da Putin planira da napadne nuklearne elektrane i infrastrukturu u zemlji.

Zelenski upozorava da bi svaki raketni ili napad dronom ili bilo koji kritičan incident u energetskom sistemu Ukrajine mogao da dovede do „nuklearne katastrofe“, dodajući: "Takav dan nikada ne sme doći... Ovo su nuklearne elektrane. Moraju biti bezbedne."

On dodaje da ako „ne daj Bože, Rusija izazove nuklearnu katastrofu u nekoj od naših nuklearnih elektrana, radijacija neće poštovati državne granice“.

Kurir.rs/Blic/Agencije/preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Video plus Vučić se sastao sa Zelenskim u Londonu