Rusija planira da zakonom zabrani javnu propagandu ideja o dobrovoljnom izboru neimanja dece (tzv. childfree pokret).

Ovo se navodi u saopštenju partije Jedinstvena Rusija, koja je podnela predlog zakona Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

- Zakon o zabrani propagande čajdfri ideologije dostavljen je Državnoj dumi - navodi se u saopštenju.

Zabrana promovisanja ove ideje na sve moguće načine

Inicijativa predviđa zabranu promovisanja života bez dece na internetu, u medijima, filmovima, dokumentarcima i reklamama. Elvira Aitkulova, jedan od autora inicijative i član Komiteta Državne dume za obrazovanje, ranije je izjavila da je "reč o propagandi čildfri ideologije, a ne o životnim stilovima i izborima pojedinaca".

Inicijativu su pokrenuli poslanici oba doma pod vođstvom predsednika Dume Vjačeslava Volodina i predsednice Saveta Federacije Valentine Matvijenko.

Vlasnici društvenih mreža moraće da prate ovakvu ideju

Prema predlogu zakona, objavljenom u elektronskoj bazi podataka Dume, zakon o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija trebalo bi da sadrži izmene prema kojima će promocija života bez dece biti razlog za uključivanje takvih sajtova u jedinstveni registar zabranjene informacije pod nadzorom ruskog regulatora komunikacija Roskomnadzora. Navodi se da će vlasnici društvenih mreža morati da prate ovakvu dedojfri propagandu.

Prema nacrtu izmena i dopuna zakona o osnovnim garancijama prava deteta u Ruskoj Federaciji, državni organi će morati da preduzmu mere za zaštitu dece od takvih informacija.

Pored toga, zakon o masovnim medijima predviđa da se masovni mediji ne smeju koristiti za promovisanje dečjih ideja.

Takođe je utvrđeno da oglašavanje ne sme da sadrži informacije koje promovišu childfree ideologiju.

Kurir.rs/Indeks/ Prenela: M.S.