Na sastanku Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, Vladimir Putin je predložio da se unesu brojna pojašnjenja u vezi sa uslovima za rusku upotrebu nuklearnog oružja.

„U ažuriranoj verziji dokumenta Osnovi državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja predlaže se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države. smatraju njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju“, naglasio je predsednik.

Osim toga, Moskva zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u napadu, uključujući i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, predstavlja kritičnu pretnju Rusiji i Belorusiji, dodao je Putin.

On je istakao da su sva ova pitanja dogovorena sa predsednikom Republike Aleksandrom Lukašenkom .

Pored toga, predlaže se proširenje kategorije zemalja i vojnih saveza protiv kojih se sprovodi nuklearno odvraćanje, kao i proširenje liste pretnji za neutralisanje kojih se takve mere koriste.

„Uvek smo veoma odgovorno pristupali takvim pitanjima, svesni kolosalne moći koje ovo oružje poseduje, i uvek smo težili da ojačamo međunarodni pravni okvir za globalnu stabilnost i sprečimo širenje nuklearnog oružja i njegovih komponenti. istakao je šef države.

sarmat-2.jpg
Printscreen YouTube 

Rjabkov je izneo nepromenjen stav Rusije o izvođenju nuklearnih proba.

On je takođe dodao da nacrt jasno postavlja uslove za prelazak Moskve na upotrebu nuklearnog oružja. Ova mogućnost će biti razmotrena po dobijanju pouzdanih podataka o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkih napada i njihovom prelasku granice. Reč je o strateškim ili taktičkim avionima, krstarećim raketama, bespilotnim letelicama, hipersoničnim i drugim avionima.
Predsednik je istakao da nuklearna trijada ostaje najvažnija garancija bezbednosti Rusije i njenih građana.

Prema njegovim rečima, tokom protekle godine stručnjaci su izvršili dubinsku analizu i procenili potrebu prilagođavanja pristupa mogućoj upotrebi nuklearnih snaga.

Na osnovu toga, pojašnjenja osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja su verifikovana i srazmerna vojnim pretnjama i rizicima, zaključio je Putin.

Scenariji po kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u Vojnoj doktrini i „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“. Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na državu ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

Šef države, govoreći na plenarnoj sednici SPIEF-a u junu, nije isključio da će nuklearna doktrina zemlje morati da se prilagodi. Dodao je da je doktrina živi instrument.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!