Ukrajinski grad Ugledar, ključ obrane u jugoistočnom delu Donjecke oblasti, pod pretnjom je da bude opkoljen, a ruske snage ga sravnjuju sa zemljom, javljaju ukrajinski mediji.

Smešten 50 kilometara južno od Pokrovska, važnog strateškog čvorišta, Ugledar se u ukrajinskoj vojsci često naziva utvrđenjem.

Grad je sada u epicentru ruskog višemesečnog pritiska.

Gubitak Ugledara predstavlja pretnju južnom krilu Pokrovska, još jednog grada koji Ukrajina pokušava da zadrži usprkos neumoljivim ruskim napadima. Čini se da su poslednjih dana ruske snage dramatično pojačale napade na Vuhledar, a informacije ruskih proratnih vojnih blogera, ali i nezavisnih analitičara, sugerišu da su ukrajinske snage u opasnosti od ruskog opkoljavanja.

"Počeo juriš na grad"

- Ruske jedinice ušle su u Ugledar, juriš na grad je počeo - objavio je proruski vojni bloger Juri Podoljak u objavi na Telegramu 23. septembra.

U jučerašnjoj objavi stranice DipStejt, koja se bavi praćenjem otvorenih izvora informacija o ratu, rekla je da su ga ruske snage "jednostavno sravnile sa zemljom" artiljerijomi navođenim bombama. Video koji prati objavu prikazuje više eksplozija u neidentifikovanom delu grada.

Najnovija karta iz DipStejta pokazuje kako ruske snage napadaju grad direktno, sa obe strane. Glavna komanda vojske Ukrajine u svom jučerašnjem jutarnjem obraćanju objavila je da je "bilo osam pokušaja zauzimanja položaja" u tom području, ali nisu dali nikakve dodatne pojedinosti.

"Ovo su poslednji trenuci Ugledara"

Kijev Independent se obratio ukrajinskoj vojsci za informacije o situaciji u Ugledaru, ali ona je odbila odgovoriti.

- Bio bih iznenađen da bitka potraje još dugo - rekao je Emil Kastehelmi, analitičar u finskoj Blek Bird Grupi.

- Mislim da upravo gledamo poslednje trenutke Ugledara - dodao je.

Zašto je Ugledar važan?

Prema statistikama ukrajinske vlade, u Ugledaru je živelo oko 14.000 ljudi uoči totalne ruske invazije. Do februara 2024. godine u Ugledaru je ostalo oko 100 ljudi, uglavnom penzionera koji žive u podrumima. Grad je sada praktično ispražnjen i uništen.

Uprkos tome, gubitak Ugledara, grada koji se godinama odupirao ruskoj okupaciji, bio bi ozbiljan udarac ukrajinskom moralu.

- Pad grada bi potencijalno mogao ugroziti sigurnost celog jugozapadnog dijela Donjecke oblasti, koja još nije okupirana - rekao je Federiko Borsari, suradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Kurir.rsIndex/Preneo: P, P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Analiza novih okolnosti rata između Rusije i Ukrajine