Više stotina ljudi protestovalo je danas ispred Vrhovnog suda Konga zahtevajući oslobađanje političkih zatvorenika.

Među zatvorenicima su tri najistaknutije opozicione ličnosti u zemlji zatvorene po optužbama za koje opozicija kaže da su politički motivisane.

Stranke opozicije su pozvale na oslobađanje Žan-Marka Kabunda, lidera stranke Alijansa za promene, Majka Mukebaija, bivšeg poslanika u pokrajinskom parlamentu Zajedno za Republiku i Seta Kikunija, kandidata na predsedničkim izborima prošle godine.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Oslobodite političke zatvorenike", uz skandiranje "Čisekedi, ubio si našu zemlju". Jedna grupa se zabarikadirala na ulazu u sud.

Nakon završetka protesta, predstavnici nekoliko opozicionih partija predali su ministru pravde saopštenje u kojem optužuju Čisekedija da pokušava da "ućutka protivnike" i da "potisne glasove nezadovoljnih".

w-56434838.jpg
EPA-EFE/STR 

Feliks Čisekedi, predsednik te centralnoafričke zemlje koja ima istoriju političkih previranjia i oružanih sukoba, ponovo je izabran u decembru sa rezultatima koje je opozicija osporila. Kabund i Mukebaii su uhapšeni prošle godine zbog "vređanja šefa države" i "širenja lažnih vesti". Kabund je osuđen na 7 godina zatvora nakon što je optužio predsednika za korupciju i proneveru, dok je Mukebaji trenutno u zatvoru i čeka suđenje.

Kikuni je uhapšen ranije ovog meseca zbog "podsticanja na građansku neposlušnost" i "širenja lažnih glasina". On se nalazi u pritvoru u vladinoj obaveštajnoj agenciji, rekao je za AP Erik Binga, službenik za komunikacije u Ministarstvu pravde, ne navodeći više detalja.

- Došli smo kod ministra pravde da mu kažemo da nije normalno da u pravnoj državi postoje politički zatvorenici koji su nepravedno zatvoreni - rekao je za "Asošiejted pres" Fiston Majas, član glavne opozicione stranke Zajedno za Republiku.

Kurir.rs/Beta