Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da pretnja Rusije da zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje nije ništa novo ali da ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi generali dobro znaju da ko prvi posegne za atomskom bombom biće proklet i svet to nikada Rusiji ne bi oprostio.

- Ako pogledamo hladnokrvno, bez panike, treba reći da Putin ponavlja ono što je već godinama zapisano kao ruska vojna doktrina, da Rusija zadržava pravo da upotrebi sva sredstva, očigledno i nuklearno oružje, kojima raspolaže u slučaju opasnosti po Rusiju - kazao je večeras predsednik Duda poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Komentarišući najnovije pretnje da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje poljski predsednik rekao je da to nije ništa novo.

- Međutim, Vladimir Putin savršeno dobro zna, kao i njegovi generali, da će proklet biti onaj ko prvi upotrebi nuklearno oružje. Nikada više se neće oprati od te odgovornosti ako bi upotrebio nuklearno oružje. Čak i u najmanjoj meri. Nikada. Svet im to neće oprostiti - kazao je poljski predsednik koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Andžej Duda je podsetio da mu je i kineski predsednik Si Djinping jasno rekao da ne može da zamisli da bi iko mogao da posegne za nuklearnim oružjem.

Poljski predsednik ocenio je, međutim, da je sasvim moguće da će Rusija napasti konvencionalnim oružjem ukrajinske nuklearne elektrane, kako je izrazio bojazan presednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Ako bi Rusija napala nuklearne elektrane raketama, opasnost bi bila velika. Nadam se da se to neće desiti. Nema sumnje da u slučaju ozbiljnih informacija, ili ne dao bog da počne takav napad, da hitno treba intervenisati u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju - rekao je Duda.

Poljski predsednik dodao je da ga u SAD čeka još i susret, u širem krugu, gde će biti verovatno i ukrajinski predsednik, sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

- Neprestano istupam sa porukom podrške Ukrajini. Taj rat može da se završi samo isterivanjem ruske vojske. To znači da će ruska vojska biti poražena. Ukrajina za to mora da ima instrumente - kazao je Duda u razgovoru sa dopisnikom TVN24 iz SAD.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

Kurir televizija "OVO SU DVA MOGUĆA SCENARIJA U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA" Radenović šokirao: Srbin raskološno prodaje bunkere BOGATIM Amerikancima?!