Predsednik SAD Džo Bajden najavio je više od osam milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu kako bi "pobedila u ratu protiv ruskih osvajača". Najavljeno je i uvođenje novih sankcija Rusiji.

Pomoć uključuje prvu pošiljku precizno vođene bombe pod nazivom "Joint Standoff Weapon", sa dometom do 130 kilometara, prenosi Rojters. Bajden je rekao da je podrška Ukrajini glavni prioritet SAD.

- Zato danas najavljujem porast bezbednosne pomoći Ukrajini i niz dodatnih akcija kako bi Ukrajina pobedila u ovom ratu - rekao je Bajden.

xxxx01-epa-will-oliver.jpg
EPA/WILL OLIVER 

Najveći deo nove pomoći, 5,5 milijardi dolara, biće dodeljen pre ponedeljka, odnosno pre kraja američke fiskalne godine. Američko Ministarstvo odbrane obnoviće i Ukrajini obezbediti još jedan sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Predsednik SAD saopštio je Pentagonu da bi trebalo da proširi obuku za ukrajinske pilote F-16, uključujući podršku za obuku dodatnih 18 pilota sledeće godine.

navođena bomba, vođena bomba.jpg
Printskrin Youtube 

Zelenski je zahvalio Bajdenu i američkom Kongresu na novom paketu vojne pomoći, rekavši da će ga Ukrajina iskoristiti na "efikasan i transparentan način".

- Zahvalan sam Sjedinjenim Američkim Državama što su obezbedile stvari koje su najbitnije za zaštitu našeg naroda - napisao je Zelenski na Iksu.

'U ime ukrajinskog naroda i naših hrabrih ratnika na prvim linijama fronta, zahvaljujem se našem najbližem savezniku, SAD, što su pronašle način da ustupe preostalu bezbednosnu pomoć Ukrajini i obezbede da predsednička ovlašćenja potraju do završetka fiskalne godine u SAD'', napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

On je istakao da će Kijev novu pomoć SAD upotrebiti kako bi na najefikasniji način dostigao glavne ciljeve, to jest pobedu Ukrajine, pravedan i trajni mir, kao i transatlantsku bezbednost.

''Zahvalan sam SAD što su obezbedile najkritičnije potrebne stvari za zaštitu našeg naroda, dodatnu bateriju za PVO sistem Patriot, kao i druge sisteme za presretanje PVO sistema, dronove, rakete dugog dometa i municiju za sisteme vazduh-zemlja, i sredstva za jačanje odbrambene industrijske baze Ukrajine'', naveo je Zelenski.

Ukrajinski predsednik posebno je naglasio odluku da se prošire programi za obuku više pilota za letenje avionima F-16, kao i nove sankcije koje su uvedene kako bi se ''dodatno ograničila sposobnost Rusije da finansira agresiju na Ukrajinu''.

Kurir.rs/Agencije/Rojters/Preneo: P: P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "UKRAJINA U OFANZIVU POVELA PLAĆENIKE, OVAKO MOGU DA ZAVRŠE RAT" Eksperti tvrde: Rusija znala za napad, ali Putina nisu obavestili