Britanski turista jedva je izvukao živu glavu nakon što ga je nilski konj napao tokom vožnje kanuom u Zambiji. 

Roland Čeri (63) bio je na petonedeljnom odmoru na safariju sa svojom suprugom Širli u junu kada je nilski konj napao njihov čamac i zgrabio ga — ostavivši Rolanda zaglavljenog u vilici sisara. Roland je usled napada zadobio teške povrede noge, ramena i stomaka. 

Dok je Širli uspela da otpliva od nilskog konja kada je napao, Roland je zadobio iščašenje ramena kada je životinja udarila u kanu, zbog čega nije mogao da pliva na sigurno.

- Nilski konj je prišao i zgrabio me odozdo i povukao me na dno reke pre nego što me pustio. Tada sam stvarno shvatio šta se dešava. Pomislio sam, pa, možda ću umreti ovde večeras - objasnio je Roland za medije. 

On veruje da nije bio svestan šta se dešava, ali se seća da je video svoje teške povrede na obali reke.

"Video sam meso i krv..."

- Pogledao sam dole na ​​svoju butinu, koja je bila jako sažvakana, i video sam meso kako mi viri iz šortsa, a video sam i krv na mojoj levoj strani. Rana na stomaku... Tada nisam baš bio svestan jer je sve to bilo prekriveno prslukom za spasavanje. Tako da sam zaista posle toga postao svestan koliko sam teško povređen - dodao je. 

Rolandu je jedan od hirurga koji ga je kasnije lečio u Južnoj Africi rekao da "nikada ranije nije sreo nekoga ko je preživeo napad nilskog konja".

- Nilski konji napadaju uglavnom lokalno stanovništvo na rekama u tom delu Afrike i izuzetno su opasni - dodao je Roland, koji sada prikuplja sredstva za bolnicu "Mtendere Mission" u Zambiji za koju kaže da mu je "nesumnjivo" spasila život.

Kurir.rs/Skaj Njuz/ Prenela: M.S.