Svi događaji
Od najnovijeg
12:54

Japan se priprema za evakuaciju

Japan poziva svoje građane da napuste Liban i odlučio je da pripremi vojne avione za njihovu moguću evakuaciju, saopštila je vlada.

"Trenutno proveravamo bezbednost japanskih državljana koji žive u Libanu, a takođe ih pozivamo da napuste zemlju dok redovni komercijalni letovi ostaju u funkciji", naveo je jutros glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši.

Nekoliko sati kasnije ministarstvo obrane saopštilo je da je vojnim avionima naređeno da odu u Jordan i Grčku kako bi bili u pripravnosti u slučaju da japanske državljane treba prevesti iz regije.

Joko Kamikava, japanska ministarka spoljnih poslova, saopštila je u sredu da je Tokio "veoma zabrinut zbog eskalacije napetosti između Izraela i Hezbolaha".

12:16

Oborena raketa iz Jemena?

Izraelska protivvazdušna odbrana presrela je balističku raketu ispaljenu iz Jemena, saopštila je izraelska vojska (IDF) nakon što su sirene jutros aktivirane u Tel Avivu i širom centralnog dela zemlje.

IDF je saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa "Erou" (Arrow) oborio raketu "van granica zemlje" i da su upozorenja aktivirana zbog zabrinutosti da će geleri pasti blizu civila.

Zvaničnik Huta je nagovestio da je napad bio odmazda za jučerašnji izraelski vazdušni napad u kojem je ubijen visoki lider Hezbolaha Mohamed Srur, čiju je smrt grupa i potvrdila neposredno pre nego što su se oglasile sirene u Izraelu.

12:15

Hezbolah preuzeo odgovornost za ispaljene rakete na Tiberijadu

Najmanje jedan muškarac ranjen je u raketnom napadu na Tiberijadu.

Teroristička grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad i navodi da je izveden kao reakcija na izraelske napade na libanske gradove i civile.

11:02

Ubijeni sirijski vojnici

U izraelskom vazdušnom napadu ubijeno je pet sirijskih vojnika u blizini granice s Libanonom, saopštila je sirijska državna novinska agencija Sana pozivajući se na vojni izvor.

"Izraelski neprijatelj izveo je vazdušni napad ... na jedan od naših vojnih položaja u blizini Kfar Jabusa na sirijsko-libanskoj granici", citira Sana izvor, dodajući da je pet sirijskih vojnika ubijeno, a jedan je ranjen.

Udar je usledio dan nakon što je izraelska vojska rekla da su njeni ratni avioni gađali "infrastrukturu duž sirijsko-libanske granice koju koristi Hezbolah za prebacivanje oružja iz Sirije u Liban".

10:29

Nebo iznad Tiberijade i Haife

Snimci su navodno nastali iznad izraelskih gradova Tiberijade i Haife, koji su prethodno raketirani.

10:26

Ispaljena salva raketa

Hezbolah je potvrdio je da su njegovi pripadnici ispalili salvu raketa na izraelski grad Tiberiju, javlja agencija AFP.

U saopštenju, Hezbolah je istaknuo kako je ovo bio odgovor na izraelske "divljačke" napade na libanonske gradove i civile.

Izraelska vojska je ranije saopštila da su bespilotne letelice i projektili iz Libana ušli na izraelsku teritoriju.

10:17

Pretraga terena

Spasilački timovi u Libanu nastavljaju da raščišćavaju ruševine nakon što su Izraelci bombardovali zgradu u Šebi.

Jutros rano je pronađeno 9 tela.

10:07

Domino efekat?

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bou Habib sinoć je pred Generalnom skupštinom UN-a rekao da "Liban trenutno prolazi kroz krizu koja preti njegovom postojanju".

Upozorio je na "domino efekt" koji bi mogao rezultirati krizom koju je "nemoguće obuzdati" te je pozvao na trenutni prekid vatre.

10:05

Sirene na severu Izraela!

Izraelska vojska saopštila je da su se jutros oglasile sirene u severnom Izraelu, u gradovima Tiberijadi i Haifi.

"Identifikovano je 10 projektila iz Libana. Neki od projektila su presretnuti, a za druge je potvrđeno da su pali na otvorena područja", kaže vojska.

U međuvremenu, izraelski mediji javljaju da je raketa pala na otvoreno područje nakon što su se začule sirene u Tiberijadi.

10:04

Tragedija

Uoči venčanja libanske inženjerke Maje Garib, planiranog za sedeći mesec, uzbuđeni rođaci su organizovali preuzimanje njene venčanice.

Međutim, sve je prekinuto u jednom danu...

9:51

Kako je protekao jučerašnji dan?

Hronološki:

Više od 1.540 ljudi poginulo je širom Libana od izbijanja neprijateljstva između Hezbolaha i Izraela.

SAD, Francuska i drugi saveznici pozvali su na 21-dnevni prekid vatre kako bi se omogućili pregovori u sukobu između Izraela i Hezbolaha.

Desetine američkih vojnika raspređeno je na Kipru, s druge strane mora.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odbacio je predlog o prekidu vatre između Izraela i militantne grupe Hezbolah.

Izraelska vojska napala je ciljeve u glavnom gradu Libana, Bejrutu.

Komandant vazdušnih snaga Hezbolaha Muhamad Husein Sarour ubijen je u izraelskom vazdušnom udaru u Bejrutu.

Hezbolah lansirao 45 raketa na grad Akra na severu Izraela.

Kurir.rs/Dimitrije Petrović