Evropska unija je juče odbacila kao "nepromišljen i neodgovoran" plan predsednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni vazdušni napad na Rusiju, javlja agencija Frans pres.

Putin je prekjuče najavio promene nuklearne doktrine, koja bi po novom dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kada ih podržavaju nuklearne sile, što se jasno odnosi na Ukrajinu i njene zapadne saveznike.

Sequence 01.00_44_02_03.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlašćenja da odobri, dolazi u trenutku kada Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korišćenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Boško Zorić, pukovnik u penziji i Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke.

Kurir televizija Šešelj i Zorić o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije

- Mislim da se ciljno forsira mišljene da Rusija samo što nije ispalila oružje i uništila svet. Moje ubeđenje je da je Rusija sa mnogim poteškoćama ušla u specijalnu vojnu operaciju, kako bi izbegla eventualno suočavanja sa Amerikom ili njihovim saveznicima. U Rusiji bi se stvorila veća bes ili nestabilnost kada bi se to oružje iskoristilo, ali Putin nije govorio o nuklearnom oružju, sem jednom pre dve ipo godine kada je rekao da će se braniti svime čime raspolaže - rekao je Šešelj.

Sequence 01.00_40_45_05.Still004.jpg
Kurir Televizija 

Zorić je istakao da se nada da "niko nije dovoljno lud" da se koristi strateškim nuklearnim oružjem, ističući da bi takva odluka obrisala čak tri četvrtine ljudskog stanovništva.

- Rusija bi upotrebila nuklearno oružje samo ako bi bila u egzistencijalnoj pretnji, kao i sve ostale države koje poseduju to oružje. Rusija u vojnoj moći ima snage da porazi Ukrajinu i konvencionalnim načinima. Rusija ovim pirstupom pravi kompromis tako što polako napreduje, kako bi sačuvala političku stabilnost - istakao je Šešelj.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija "RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica