Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Njujorku sa republikanskim kandidatom za predsednika SAD Donaldom Trampom.

Dugoočekivani sastanak došao je u trenutku pojačane tenzije između njih dvojice zbog razmimoilaženja oko ameriške podrške Ukrajini u ratu sa Rusijom.

x02 AP Julia Demaree Nikhinson.jpg
AP Julia Demaree Nikhinson 

Pošto su zajedno stigli u konferencijsku salu, Tramp je rekao da je „činjenica da smo danas zajedno veoma dobar znak“.

Susret je bio u Trampovom tornju u Njujorku, dan nakon što se potpredsednica Kamala Haris, Trampova demokratska protivnica na predsedničkim izborima, sastala sa ukrajinskim liderom i pružila mu podršku.

Bliži se dan izbora, a Tramp i Harisova zauzimaju različite stavove o podršci Ukrajini u trećoj godini njenog rata sa Rusijom.

Tramp je insistirao na tome da SAD treba da „izađu“ i prekinu svoje mešanje u rat u Ukrajini.

x05 AP Julia Demaree Nikhinson.jpg
AP Julia Demaree Nikhinson 

Današnji sastanak umalo nije otkazan, uprkos tome što je kancelarija Zelenskog saopštila da je nešto ipak planirano tokom posete ukrajinskog lidera Generalnoj skupštini UN.

U intervjuu za Njujorker koji je objavljen ranije ove nedelje, Zelenski je implicirao da Tramp ne razume sukob. On je rekao da je Trampov potpredsednik Džej Di Vens „previše radikalan“ i da se u suštini zalagao da Ukrajina „prinese žrtvu“ tako što bi se „odrekla svojih teritorija“.

Tramp je u sredu u Severnoj Karolini rekao da bi „svaki pa i najgori dogovor bio bolji od onoga što imamo sada“.

Dok su Tramp i Vens kritikovali podršku SAD Ukrajini, drugi republikanci podržali su Kijev i ocenili da je podrška u interesu Amerike.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija EKSPERTI DETALJNO ANALIZIRALI KLJUČNU DEBATU DONALDA TRAMPA I KAMALE HARIS: Ako uđe u lične napade, to će joj biti najveća greška