Najnovija kineska podmornica na nuklearni pogon potonula je u blizini dokova. Incident se dogodio u proleće, a kineska mornarica je pokušala da sakrije gubitak, kažu dvojica američkih zvaničnika odbrane.

Prema rečima zvaničnika, napadna podmornica je bila prva u novoj liniji brodova klase Džou u izgradnji u brodogradilištu Vučang u blizini grada Vuhana. Podmornice klase Džou imaju karakterističnu krmu u obliku slova X, dizajniranu da poboljša podvodnu manevarsku sposobnost.

Satelitski snimak napravljen 10. marta od strane američkih satelita prikazuje podmornicu klase Džou usidrenu u luci. Druge slike koje je napravio američki Maxar i koje je kasnije u junu analiziralo njihov CNN pokazuju da se podmornica nije vratila na pristanište.

„Nije iznenađenje da će Ratna mornarica Narodne Republike Kine pokušati da prikrije činjenicu da je njihova nova, prva u klasi, napadna podmornica na nuklearni pogon potonula u blizini doka“, rekao je zvaničnik američke odbrane.

“Kranovi odali Kineze”

Neobičnu aktivnost u brodogradilištu prvi je prijavio Tom Šugart, vojni analitičar “Centra za novu američku bezbednost” koji redovno gleda satelitske snimke kineskih brodogradilišta.

„Nikada nisam video gomilu kranova nagomilanih (na jednom mestu)“, rekao je Šugart za CNN.

„Ako se vratite i pogledate istorijske slike, možete videti kran, ali ne i grupu okupljenu na istom mestu”. Gledajući starije satelitske snimke istog brodogradilišta, Šugart je takođe primetio veću veličinu podmornice i prepoznatljiv rep, što ukazuje na novu klasu podmornice.

„Uobičajeno, ove podmornice, nakon što su porinute, stoje u brodogradilištu nekoliko meseci radi opremanja. I više je nije bilo“, rekao je Šugart.

Prema najnovijem izveštaju o vojnoj snazi Kine iz 2023. godine, Kineska mornarica upravlja šest podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon, još šest napadnih podmornica na nuklearni pogon i 48 napadnih podmornica na dizel.

Sa druge strane, američka mornarica ima 53 brze napadne podmornice, 14 podmornica sa balističkim projektilima i četiri podmornice sa navođenim projektilima. Cela američka podmornička flota je na nuklearni pogon.

Visoki američki neidentifikovani zvaničnik odbrane je, kako bi doprineo drami, izjavio da nije jasno da li je nuklearno gorivo već utovareno u podmornicu klase Džou ili ona nije bila napunjena gorivom kada je potonula.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je: „Nismo upoznati sa situacijom koju ste spomenuli i trenutno nemamo informacija koje bismo mogli da pružimo”.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.