Američki pravosudni organi optužili su danas trojicu Iranaca da su za račun Teherana elektronski podrivali predizbornu kampanju republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, objavile su američke pravosudne vlasti.

Optužena su trojica državljana Irana koje su angažovali Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska.

"Optuženi su jasno rekli da hoće da podriju kampanju bivšeg predsednika Dolanda Trampa za izbore 2024. godine", rekao je novinarima ministar pravosuđa Merik Garland, javlja AFP.

Tužioci su rekli da su trojica optuženih Iranaca članovi Iranske revoulcionarne garde koja je sprovodila operaciju "hakovanja i curenja informacija" u "namernom pokušaju" da podrije kampanju kandidata koji nije imenovan, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prošle nedelje američki zvaničnici su rekli da su iranski hakeri pokušali da podele ukraden materijal iz Trampove kampanje pojedincima iz kampanje za reizbor Džoa Bajdena pre no pto se Bajden povukao iz trke.

Njih trojica su optužena u 18 tačaka za proneveru, krađu identiteta i materijalnu podršku "stranoj terorističkoj organizaciji", a i za hakovanje, piše Bi-Bi-Si.

U avgustu su iz Trampovog izbornog štaba javili da je Iran hakovao njihove interne komunikacije. Iranski zvaničnici su negirali bilo kakvu umešanost.

Nekoliko dana kasnije Savezni biro za istrage (FBI) potvrdio je da je Iran iza upada u Trampovu kampanju.

U saopštenju izdatom sa drugim obaveštajnim agencijama FBI je upozorio da Iran pokušava da podstakne razdor i podrije poverenje u američke demokratske institucije.

Američke obaveštajne agencije upozorile su da su "primetile sve agresivniju iransku aktivnost tokom predizbornog perioda".

Među dokumentima za koje se veruje da ih je Iran dobio iz Trampovog štaba je dosije sa istraživanjima o Džej Di Vansu, Trampovom kandidatu za potpredsednika SAD.

Taj i drugi dokumenti poslati su vodećim američkim medijskim kućama, ali nisu bili objavljeni do četvrtka. Novinar Kken Klipenstajn, koji je ranije radio za istraživački medij Intersept (Intercept), objavio je materijal o Vansu na svom blogu.

Klipenstajn, koji je rekao da mu je neki "Robert" dao taj dosije odmah je zabranjen na mreži Iksjer je prekršio pravila protiv otkrivanja ličnih podataka.

Međutim, dokument objavljen na njegovom blogu na platformi Substak ostao je na mreži.

Kurir.rs/AFP/Beta/Bi-Bi-Si/Preneo: D. P.