Izraelska vojska saopštila je danas da je Izrael u stanju pripravnosti za širi sukob nakon što je objavio da je ubio vođu Hezbolaha Hasana Nasralaha u Bejrutu, a vojska je takođe objavila da se nada da će njegova smrt naterati Hezbolah da promeni kurs.

"Nadamo se da će ovo promeniti postupke Hezbolaha", rekao je potpukovnik Nadav Šošani na brifingu za medije nakon što je vojska rekla da je ubila Nasralaha.

Rekao je da će ipak trebati vremena da se umanje borbene sposobnosti Hezbolaha koji podržava Iran.

"Videli smo kako Hezbolah izvodi napade protiv nas godinu dana. Sigurno je pretpostaviti da će nastaviti izvoditi svoje napade protiv nas ili da će to pokušati", rekao je.

Šošani je rekao da nije bilo novih uputstava datih izraelskim civilima u vezi s spremnošću, budući da su trenutne smernice već stavile veliki deo zemlje u stanje visoke pripravnosti.

"Hezbolah ovo eskalira godinu dana... Iran očito stoji iza ovoga, to nije nikakva tajna. Oni podržavaju Hamas, oni podržavaju Hezbolah i druge svoje saveznike. Čak su nas napali u aprilu", rekao je.

"Dakle, jesmo li spremni za širu eskalaciju? Da. Nalazimo se u široj eskalaciji, ratu na više frontova, godinu dana. Naše su snage u stanju pripravnosti, naša obaveštajna služba je spremna", rekao je.

Kurir.rs/Alarabija/Preneo: D. P.