Izrael je u subotu objavio kako je ubio Hasana Nasralaha, lidera Hezbolaha, u ciljanom vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta dan ranije.

Navode da su pogodili podzemno sedište grupe ispod jedne stambene zgrade.

Hugo Bačega, dopisnik BBC-a s Bliskog istoka, tvrdi da je ovo opasan i značajan trenutak za taj region.

Hezbolah, koji Velika Britanija, SAD i drugi smatraju terorističkom organizacijom, više je od militantne organizacije. To je takođe politička stranka, sa zastupljenošću u libanonskom parlamentu i delom u vladi. Ima značajnu podršku i deo je libanskog društva", objašnjava Bačega za BBC.

Nije poznato kako će Hezbolah odgovoriti, dodaje, jer još nisu koristili svoje sofisticiranije, precizno vođene projektile koji mogu da dostignu ciljeve duboko u izraelskoj teritoriji.

Smatra da su njihovi dosadašnji koraci bili naznake kako nisu zainteresovani za veliki sukob s Izraelom, koji bi doveo do uništenja infrastrukture i ubistva ključnih vođa, što se upravo dogodilo.

"Postojala je i zabrinutost da bi bilo kakva vrsta šireg sukoba između Izraela i Hezbolaha mogla da naterati druge grupe koje Iran podržava u regionu, da se pridruže Hezbolahu u ovoj borbi. Ovo je vrlo opasan trenutak na Bliskom istoku s nepredvidivim posledicama", rekao je on.

x AP Vahid Salemi.jpg
AP/Vahid Salemi 

Frenk Gardner, njihov drugi dopisnik koji se bavi bezbednosnim temama, navodi da je ciljanje vođe Hezbolaha velika eskalacija, koja predstavlja veliku provokaciju za Iran. Objašnjava da je dosad Iran uglavnom ostao po strani, tokom nedavnog rasplamsavanja sukoba.

"Bez Nasralaha i viših zapovednika koje je Izrael nedavno ubio, organizacija će biti ozbiljno oštećena, kako u ugledu tako i u sposobnostima. Biće poziva na osvetu i sve će oči sada biti uprte u Iran, da vidimo kako će reagovati", navodi Gardner za BBC.

Njihov urednik, Džermi Boen, takođe piše da se radi o masovnoj eskalaciji, za koju smatra da će Izrael percipirati kao najveći trijumf protiv neprijatelja dosad.

"Tokom poslednjih 11 meseci postojalo je stalno natezanje između obe strane, iako uz veći pritisak Izraelaca. Sada će biti oduševljeni učinjenim, jer za razliku od rata protiv Hamasa, koji nisu očekivali, oni ovaj rat planiraju od 2006. godine i sada pokreću te planove", objašnjava BBC-jev urednik.

Kurir.rs/BBC/Preneo: P. P.