Senator iz Ohaja Džej Di Vens, republikanski potpredsednički kandidat, manje je popularan među biračima od svog demokratskog rivala, guvernera Minesote Tima Volca, prema novoj anketi Centra za istraživanje javnih poslova "Asošiejted pres-NORC".

I Vens i Volc su ovog leta upali u centar pažnje kao relativne političke nepoznanice. Dok se oba kandidata spremaju da se obrate ogromnoj publici u potpredsedničkoj debati sledeće nedelje, demokrate su pozitivnije prema Volcu i potpredsednici Kamali Haris nego republikanci prema Vensu i bivšem predsedniku Donaldu Trampu.

Nalazi nove ankete pojačavaju izazov za republikansku predsedničku kartu jer glasanje počinje u sve više država.

trump-kamala.jpg
Shutterstock, EPA Will Oliver, EPA Allison Dinner 

Vens je manje omiljen od Volca

Anketa pokazuje da su negativna osećanja prema Vensu znatno raširenija od pozitivnih mišljenja. Otprilike polovina registrovanih birača ima donekle ili veoma nepovoljno mišljenje o Vensu, u odnosu na oko 4 od 10 krajem jula, dok oko jedne četvrtine ima donekle ili veoma povoljan stav o njemu, a sličan udeo ne zna dovoljno da bi recimo.

Nasuprot tome, Volc se više dopada glasačima. Oko 3 od 10 glasača ima negativan stav o Volcu, dok oko 4 od 10 ima pozitivno mišljenje, a oko 3 od 10 ne zna dovoljno da kaže.

Ta razlika u naklonosti se proteže i na baze kandidata. Oko 7 od 10 demokratskih glasača ima pozitivno mišljenje o Volcu, u poređenju sa oko 6 od 10 glasača republikanaca koji imaju pozitivan stav o Vensu.

profimedia0896477016.jpg
JIM WATSON / AFP / Profimedia 

Volc je jači od Vensa među muškarcima i ženama

Demokratski kandidati imaju tendenciju da dobiju više podrške od žena, dok republikanci imaju bolje rezultate među muškarcima. Taj jaz je jasan u brojevima naklonosti Trampa i Harisa — ali Volc je više voljen od Vensa i kod muškaraca i kod žena.

Oko 4 od 10 muških i ženskih glasača pozitivno gleda na Volca, dok oko 3 od 10 muškaraca i oko jedne četvrtine žena pozitivno gleda na Vensa.

Volc takođe ima prednost u popularnosti u odnosu na Vensa među biračima starijim od 60 godina. Polovina glasača u ovoj grupi gleda na Volca donekle ili veoma povoljno, dok oko 3 od 10 ima slično mišljenje o Vensu. Volc je malo slabiji od Harisove među afroameričkim glasačima i ženama.

djdv.jpg
EPA/Sarah Yanesel Pool 

Uprkos njegovoj snazi nad Vensom u nekim oblastima, postoje i neke ključne demokratske grupe u kojima Volc još ima posla. Oko tri četvrtine odraslih crnaca ima povoljan pogled na Harisovu, dok otprilike polovina kaže isto za Volca. Na nju žene takođe gledaju pozitivnije — oko 3 od 10 žena ne zna dovoljno o ​​Volcu da bi imalo mišljenje.

Međutim, generalno gledano, nijedan od potpredsedničkih kandidata ne nadmašuje Harisa ili Trampa među glavnim demografskim grupama, a i dalje su manje poznati od predsedničkih kandidata, čak i među grupama koje su tradicionalno deo baze svake stranke. Na primer, oko jedne četvrtine belih glasača bez fakultetske diplome ne zna dovoljno da kaže o Vensu, a oko 4 od 10 glasača između 18 i 29 godina nema mišljenje o Volcu.

To znači da bi njihova popularnost mogla da nastavi da se menja kako njihov nacionalni profil raste.

Anketa od 1.771 registrovanog glasača sprovedena je od 12. do 16. septembra 2024. godine, koristeći uzorak izvučen iz NORC-ovog panela "AmeriSpeak" zasnovanog na verovatnoći, koji je dizajniran da bude reprezentativan za populaciju SAD. Margina greške uzorka za registrovane birače je plus ili minus 3,4 procentna poena.

Kurir.rs/AP/ Prenela: M.S.