Kompanija Spejseks (SpaeX) krenula je u subotu u spasilačku misiju za dvoje astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, zbog čega je poslala smanjenu posadu od dva astronauta da ih vrati kući.

Kapsula Spejseksa poletela je iz Kejp Kanaverala u američkoj državi Floridi sa dva putnika umesto prvobitno planiranih četiri da bi ostavila dva slobodna mesta za povratak američkih astronauta zaglavjenih više meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici zbog kvara letelice Boinga koja ih je tamo dovezla.

U letelici su astronaut američke svemirske agencije Nasa Nik Hejg i ruski kosmonaut Aleksandar Gorbunov. Po njihovom povratku, predviđenom u februaru, sa njima će se vratiti dvoje veterana u svemirskim letovima Buč Vilmor i Suni Vilijams. Oni su poleteli početkom juna na novoj letelici koju je razvio Boing, Starlajner, čiji je to bio prvi probni let sa posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Letelica je prvobitno trebalo da ih vrati na Zemlju posle osam dana, ali problemi primećeni na njenom potisnom sistemu su naveli Nasu da dovede u pitanje pouzdanost letelice.

Posle više nedelja testova Nasa je na kraju vratila Boingovu kapsulu praznu i odlučila da vrati dvoje astronauta sa misijom Spejseks zvanom Posada-9 (Crew-9).

profimedia0898751518.jpg
andout / AFP / Profimedia 

Pošto Nasa rotira svemirske posade otprilike svakih šest meseci ovaj novolansirani let sa dva prazna mesta rezervisana za Vilmora i Vilijamsovu će se vratiti na zemlju tek krajem februara. Zvaničnici su rekli da nema načina da se vrate ranije na letelicama Spejseksa bez remećenja drugih planiranih misija.

Do tog povratka dvoje astronauta će biti osam meseci u svemiru. Očekivali su da će biti samo nedelju dana kada su se prijavili za prvi let Boinga sa astronautima lansiran u junu.

Vilijams je u međuvremenu unapređena u komandanta svemriske stanice, koja će uskori imati ponovo svoj redovan broj od sedam astronauta.

Kada Hejg i Gorbunov stignu ovog vikenda četiri astronauta koji su bili na MSS-u od marta mogu da odu u svojoj Spejseks kapsuli. Njihov povratak kući je odložen za mesec dana zbog nevolja sa Boingovim Starlajnerom.

Hejg je rekao pre poletanja da je promena jedna od konstanti u letovima u svemir sa posadom.

"Uvek se nešto menja. Možda je ovog puta to bilo malo vidljivije javnosti", rekao je on.

Početnica u Nasi Zena Kardman i veteran Stefani Vilson povučene su sa ovog leta Spejseksa kada je Nasa odlučila da će iskoristiti Speseks da vrati nazad zaglavljene astronaute. Svemirska agencija je ukazala da obe mogu da lete na budućim misijama.

Gorbunov je ostao prema sporazmu o razmeni između Nase i Ruske svemirske agencije.

Kompanija miljardera Ilona Maska redovno obavlja misiju rotacije posada na MSS-u, a boravak je kao i svi ostali predviđen da traje oko šest meseci.

Poletanje letelice Posada-9 ipak je odloženo od sredine avgusta za kraj septembra da bi dozvolilo dovoljno vremena timovima Nase da odluče oko letelice Boinga.

Lansiranje je zatim ponovo moralo da bude odloženo nekoliko dana zbog uragana Helena koji je pogodio Floridu ove nedelje.

Kurir.rs/Beta