Počele su i ili će uskoro početi operacije manjeg opsega Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Libanu čija su meta položaji Hezbolaha uz samu granicu s Izraelom, kazala su rano jutros dva neimenovana američka zvaničnika za ABC njuz.

Oni su naveli da se radi o "pograničnim kretanjima".

- Još uvek ne deluje da je Izrael u potpunosti odlučio da pokrene kopnenu ofanzivu, ali je spreman za nju - rekli su ti zvaničnici i dodali da "ako do operacije dođe, ona će verovatno biti ograničenog obima".

- Ključ je u ispunjenju obećanja datog Izraelcima da će desetine hiljada raseljenih iz severnog Izraela biti u stanju da se vrate kući.  Da bi se to uradilo nije dovoljno odseći glavu Hezbolahu - naveli su zvaničnici.

x EPA Atef Safadi.jpg
EPA/ATEF SAFADI 

  Oni su kazali da su pre izraelske likvidacije Hasana Nasralaha,vođe Hezbolaha, američke vlasti dobile obaveštenje od tome šta će se dogoditi svega nekoliko minuta pre vazdušnog udara IDF u Libanu.

Izvori ABC njuza su naveli da je Nasralah, do samog kraja insistirao da se prekid vatre između islamističke organizacije koju je vodio i Izraela poveže sa prekidom vatre između IDF i palestinskih ekstremista u Pojasu Gaze.

x01 EPA Atef Safadi.jpg
EPA/ATEF SAFADI 

  Skaj njuz navodi da su izraelski tenkovi uslikani odmah uz granicu sa Libanom.

Navodi se da je Joav Galant, ministar odrane Izraela, sinoć održao razgovore o širenju vojne ofanzive koja je do sada bila ograničena na vazdušne udare na ciljeve vezane za Hezbolah u Libanu,

Iz Galantovog kabineta je saopšteno da on sprovodi "procenu operativne situacije" u vezi s onim što je nazvao "širenjem aktivnosti IDF u severnoj areni".

Britanska televizija da su pored izraelskih tenkova blizu libanske granice uslikane i trupe IDF i da je to "do sada najjjasniji pokazatelj" da će se sukob sa Hezbolahom "još više proširiti".

(Kurir.rs/ABC News/Sky News/Prteveo i priredio: N. V.)