Od odgovora Irana zavisi šta će se dalje desiti na Bliskom istoku nakon što je Izrael u petak u vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut likvidirao Hasana Nasralaha, vođu Hezbolaha koji je 32 godine vodio islamističku organizaciju sponzorisanu iz Teherana.

BBC podseća da je ajatolah Ali Hamnei, vrhovni vođa Irana, poručio dan nakon ubistva Nasralaha da ono "neće proći bez osvete" i objavio pet dana žalosti u zemlji zbog "mučeništva" pokojnog vođe Hezbolah.

Hamnei je Nasralaha opisao kao "put i školu mišljenja" koji će biti nastavljeni uprkos ovoj smrti.

Izraelska vojska je nakon likvidacije poručila da je Nasralah imao "krv hiljada ljudi... na rukama" i da je napad izveden dok je ovaj "komandovao novim napadima koji su bili spremni za izvođenje".

Britanski medijski servis ocenjuje da je od ključne važnosti za to šta će sada uslediti odluka koju će doneti Hamnei.

Navodi se da su se on i drugi visoki iranski zvaničnici do sada uzdržavali od zaklinjanja na osvetu nakon niza teških i po Hrezbolah i Iran ponižavajućih udaraca koje je Izrael poslednjih nedelja zadao islamističkoj organizaciji iz Libana.

BBC navodi da deluje da to ukazuje da Teheran ne želi rat s iskonskim neprijateljem.

profimedia-0913540169.jpg
Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Podseća se da iranske vlasti nisu ispunile ni pretnju osvetom zbog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijeha koje se u julu u prestonici, a za koje su Iran i palestinska ekstremistička organizacija optužili Izrael.

i Hezbolah I Hamas su na listama terorističkih organizacija kako u Izraelu, tako i u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama.

profimedia-0913508597.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Dopisnik italijanskog lista Korijere dela sera iz Jerusalima piše da je Hašem Safijedin, koji je viđen za novog vođu Hezbolaha, u igri za naslednika Nasralaha i zbog veza koje ima s Irancima.

Te veze je Safijedin nastavio da održava nakon mnogo godina provedenih u proučavanju svetih knjiga u Iranu.

profimedia-0912827053.jpg
Anwar AMRO / AFP / Profimedia Hašem Safijedin

Safijedinov sin Riza oženjen je ćerkom Kasema Sulejmanija, generala Iranske revolucionarne garde koji je pre četiri godine ubijen u Iraku po naredbi tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Upravo su Sulejmani i Nasralah bili ti koji su igradili "Vatreni prsten" oko Izraela, osovinu šiitskih milicija na području od Sirije do Jemena koje su prethodnih meseci učestvovale u sukobima sa jevrejskom državom.

profimedia-0913500975.jpg
Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire/ / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Iranska revolcionarna garda je potvrdila da je u napadu koji je Izrael u petak izveo u Bejrutu ubijen i njihov vicekomandant brigadni general Abas Nilforušan.

(Kurir.rs/BBC/Corriere della Sera/Preveo: N. V.)

 BONUS VIDEO

kurir televizija "VERUJEM DA ĆE SE NAPAD IRANA NA IZRAEL DESITI NA OVAJ DATUM!" Analitiačar: Taj dan je praznik što nosi posebnu simboliku