Izraelska vojska potvrdila je da je napala vojne ciljeve Huta u područjima Ras Isa i Hodeida u Jemenu.

Prema tvrdnjama izraelske vojske, desetine aviona izraelskog vazduhoplovstva, uključujući borbene avione, ali i špijunske avione, učestvovalo je u napadima.

Udari su bili usmereni na lokacije koje su Huti koristili u vojne svrhe u Hodeidi i obližnjoj luci Ras Isa u zapadnom Jemenu, navodi IDF.

„IDF je napala elektrane i luku, koja se koristi za uvoz nafte. Kroz ovu infrastrukturu i luke, režim Huta prenosi iransko oružje u region i zalihe za vojne svrhe, uključujući naftu“, navodi vojska.

IDF kaže da su napadi izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta balističkim projektilima na Izrael, uključujući tri napada tokom ovog meseca.

Ubrzo su se na mrežama pojavili i prvi snimci napada.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je na X-u objavio kako napad na ciljeve u Jemenu pokazuje da nijedna lokacija nije predaleka za napad Izraela.

"Loviću svoje neprijatelje i stići ću ih. Pratio sam napad na Hute iz kontrolne sobe vazdušnih snaga. Poruka je jasna - za nas nijedno mesto nije predaleko", dodao je.

Kurir.rs/Tajms of Izrael/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "SVE JE MOGUĆE U RATU!" Stručnjaci o sukobu Izraela i Hamasa: Zašto je Bliski istok na ivici totalnog haosa?