U toku je potraga od strane španskih pomorskih službi za najmanje 48 migranata nestalih kod obala Kanarskih ostrva uprkos gotovo nikakvoj nadi da će pronaći preživele u tom brodolomu u kojoj je već devetoro poginulo.

Što se tiče ljudi koji su se udavili, "malo je verovatno da ćemo moći da pronađemo više tela u narednim satima", rekao je novinarima u subotu uveče predsednik regiona Kanarskih ostrva Fernando Klavijo.

On je ocenio da je veća verovatnoća da će se tela pojaviti "u naredna dva-tri dana", u zavisnosti od strujanja. Prema izvorima bliskim vladi, na brodu je moglo biti ukupno 90 putnika, a ne 84 kako su prvobitno saopštile hitne službe, čime bi se broj nestalih povećao na više od 50 osoba.

Nesreća se dogodila otprilike 4 nautičke milje (približno 7 kilometara) južno od luke La Estaka na ostrvu El Hjero tokom spasilačkih operacija pokrenutih nešto posle ponoći u noći sa petka na subotu od samih migranata do spasilačke službe.

Čamac se prevrnuo dok je većina putnika bila grupisana na jednoj strani, prema hitnim službama. Prema navodima španske vlade, čamac je isplovio iz Nuadibua, u Mauritaniji, udaljenog oko 800 kilometara. Devetoro mrtvih biće sahranjeni narednih dana u Valverdeu i de la Fronteri, dva mala grada.

"U više navrata smo tvrdili i ponavljali da nemamo infrastrukturu za smeštaj svih ovih leševa", žalio se novinarima Karlos Brito, gradonačelnik Valverdea.

"Videćemo koliko možemo da tolerišemo ovu situaciju", dodao je on.

Unesrećeni su "dva dana bili bez hrane i vode", situacija koja je možda doprinela panici u trenutku spasavanja i prevrtanju čamca u tom trenutku, objasnio je novinarima Anselmo Peštana, vladin delegat na Kanarskim ostrvima.

Od 28. avgusta 1994. godine i dolaska dvojice mladih Sahravijaca u jednostavnom čamcu u španski arhipelag Kanari - simboličnog datuma rođenja onoga što se u Španiji naziva "Kanarski put", oko 200.000 migranata je krenulo ovim putem da bi stiglo do Evrope, saopštilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Protok migranata na ovoj ruti se od januara više nego udvostručio. Do 15. avgusta, 22.304 migranta stiglo je na Kanare od početka godine, u poređenju sa 9.864 u istom periodu 2023. godine, što je povećanje od 126 odsto. Za Španiju u celini povećanje je 66 odsto.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.