U današnjim izraelskim napadima na Jemen poginule su najmanje četiri osobe, a ranjeno je 29, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja kojima upravljaju Huti, javlja Rojters.

Izrael je saopštio da je danas bombardovao mete Huta u Jemenu kao odgovor na raketnu vatru te militanatne proiranske grupe na Izrael u poslednja dva dana, čime je otvoren još jedan front u borbama na Bliskom istoku.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je desetine aviona, uključujući borbene avione, napalo elektrane i morsku luku u Hodeidi i luku Ras Isa.

Bio je to drugi izraelski napad na Jemen za nešto više od dva meseca, nakon što su u julu izraelski ratni avioni pogodili vojne ciljeve Huta u blizini Hodeide posle napada dronom lansiranim iz Jemena na Tel Aviv kada je poginula jedna osoba, piše Rojters.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da su tokom prošle godine Huti "delovali pod rukovodstvom i finansiranjem Irana i u saradnji sa iračkim milicijama kako bi napali državu Izrael, podrili regionalnu stabilnost i poremetili globalnu slobodu plovidbe“.

Kurir.rs/Rojters/Fonet/Preneo: D. P.