Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da se Vladimir Putin, predsednik Rusije, plaši da upotrebi nuklearno oružje zato što "voli svoj život".

- Niko je zna šta je u njegovoj glavi. On bi mogao da pošalje nuklearno oružje na bilo koju zemlju u bilo kom trenutku - ili ne bi. Ali, mislim da neće to da učini - kazao je Zelenski za televiziju Foks njuz tokom boravka u SAD.

Britanski list Indipendent podseća da je Putin prošle nedelje upozorio da bi, u okviru predloženih promena ruske nuklearne doktrine ova zemlja mogla da upotrebi atomsko oružje i u slučaju da bude napadnuta i konvencionalnim naoružanjem iz zemlje koja nema atomske bombe.

On je tada poručio i da bi Moskva svaki udar takve zemlje koja ima podršku neke nuklearne sile smatrala zajedničkim napadom na Rusiju, pri čemu je očigledno mislio na Ukrajinu i njene zahteve Americi i drugim saveznicima da joj dozvole napade zapadnim raketama dublje unutar ruske teritorije.

Putin je tada rekao da će Kremlj na isti način odreagovati i u slučaju da Belorusija, kao ruska saveznica, bude napadnuta.

Indipendent navodi da se Putinovo upozorenje o promeni nuklearne doktrine direktno odnosilo na razgovore koje vode zapadni lideri, uključujući britanskog premijera Kira Starmera i američkog predsednika Džoa Bajdena, u vezi sa pomenutim zahtevom iz Ukrajine.

Kijev indipendent navodi da je Zelenski u intervjuu Foks njuzu, koji je juče postavljen na zvanični Jutjub kanal ukrajinskog predsednika, podsetio da je Rusija, od početka invazije punog obima na Ukrajinu, konstantno pretila da će upotrebiti nuklearni arsenal kako bi sprečila isporuku zapadne vojne pomoći Kijevu.

profimedia-0910868870.jpg
Curt LOTER / AFP / Profimedia 

Podseća se da je Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe juče izjavio na ruskoj televiziji da će tamošnja vojska biti u stanju da "odredi uslove" za korišćenje atomskog oružja.

- Vojska pažljivo prati koje oružje se koristi i kako. Oni su ti koji beleže direktno učešće zemalja kolektivnog Zapada u (ratu u) Ukrajini i oni neće umanjivati fokus na to - kazao je Peskov.

Navodi se da je on optužio države članice NATO da pomažu Ukrajini u ratnim naporima protiv Rusije i izneo tvrdnju da je upravo to "učinilo neophodnim prilagođavanja kako nuklearne doktrine, kao i osnova državne politike na polju nuklearnog odvraćanja".

x AP Alexander Kazakov.jpg
AP/Alexander Kazakov 

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, u govoru koji je u subotu održao na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekao da Ukrajina i njeni zapadni saveznici ne bi trebalo da se "bore do pobede sa nuklearnom silom".

Sve ovo je usledilo ubrzo nakon teksta objavljenog u Vašington postu u kojem je ocenjeno da je Putin, pošto su "crvene linije" koje je Rusija postavljala za upotrebu nuklearnog oružja u više navrata pređene od početka rata u Ukrajini, a atomskog odgovora nije bilo, sada primoran da istraži novu preteću retoriku prema Zapadu.

(Kurir.rs/The Independent/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)