Izraelska vojska nastavlja da napada Hezbolah u Libanu, tri dana prošlo je od ubistva lidera te proiranske organizacije Hasana Nasralaha u vazdušnom udaru na južna predgrađa Bejruta. Premijer Izraela je, posle ubistva Nasralaha, ocenio da su sravnjeni računi s osobom odgovornom za ubistvo bezbroj Izraelaca i mnogih građana drugih zemlja.

Netanjahu tvrdi da je Izrael dostigao istorijsku prekretnicu u borbi protiv svojih neprijatelja. Teheran je u pozvao na sastanak Saveta bezbednosti UN da se preduzmu hitne i odlučne mere za zaustavljanje izraelske agresije i spreči uvlačenje regiona u sveopšti rat.

Sequence 02.00_08_17_10.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Na temu jesmo li već na korak od trećeg svetskog rata, a da toga nismo svesni, govorili su novinar Boško Jakšić i vojni analitičar Vlade Radulović.

- Regionalni rat je moguć, ali on zahteva dve sile, koje bi bile Iran kao moćna regionalna sila i uključivanje Amerike na strani Izraela. Ostalo bi samo na regionalnom ratu. Izrael se još od 2006. godine priprema za sukob sa Hezbolahom, a juče se desio prvi napad na gradsko područje Bejrut. Likvidacija Nasralaha ne ispunjava strateški cilj Izraela koji su proklamovali, a to je da se sever Izraela obezbedi i bude siguran za povratak 60.000 jevreja koji su tamo stanovali. Izrael nema drugu opciju nego da tenkovima uđe i obezbedi taj teren - rekao je Jakšić.

Kurir televizija Da li tenzije na Bliskom istoku mogu dovesti do Trećeg svetskog rata?

Radulović se složio da je eskalacija sukoba na Bliskom istoku u ovom momentu malo verovatna, ali da sve vodi ga sukobu velikih sila, Kine koja je u usponu i SAD koje su na zalasku moći.

- Jasno je da će pre ili kasnije sukob Vašingtona i Pekinga biti neizbežan. Smena imperija prati ogromne sukobe - rekao je Radulović koji takođe veruje da nema rizika od Trećeg svetskog rata.

- Sva glavna aktera potencijalnog širokog sukoba, Amerika i Iran, su veoma nezainteresovani za prošitrenje frontova rata. Iran cilja na osvetu, ali Iran je na bombardovanje Izraela odgovorio uzdržano - rekao je Jakšić

Radulović je istakao i da je struktura Hezbolaha izuzetno narušena, s obzirom na to da je 16 od 17 vojnih vođa mrtvo.

Sequence 02.00_14_11_19.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Jović se osvrnuo na taktiku izraela kroz istoriju, pa je pomenuo i specifičnost teritorije Libana