đNaim Kasem, zamenik vođe Hezbolaha, obećao je da će nastaviti da se bore protiv Izraela i rekao da je ta organizacija spremna za dug rat nakon što je velik deo njenog vrhovnog vodstva izbrisan, uključujući i čelnika Hasana Nasralaha.

U prvom govoru otkako je Nasralah ubijen, Kasem je u televizijskoj izjavi danas rekao da su borci Hezbollaha, ako Izrael odluči da pokrene kopnenu ofanzivu, spremni da se bore i brane Liban, javlja AP.

Kao zamenik generalnog sekretara, Kasem sada je vršilac dužnosti vođe Hezbolaha dok vođstvo organizacije ne izabere zamenu za ubijenog Nasralaha.

U izraelskim napadima tokom poslednjih deset dana ubijeni su Nasralah i šest najviših komandanata Hezbolaha, a - prema tvrdnjama izraelske vojske - pogođene su hiljade ciljeva te islamističke organizacije u Libanu.

profimedia-0913508597.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Kasem je rekao da se, uprkos ubistvu svojih najviših vojnih komandanata proteklih meseci, Hezbolah sada oslanja na nove zapovednike.

"Izrael nije mogao da utiče na naše (vojne) sposobnosti. Postoje zamenici komandanata i postoje zamene u slučaju da je komandant ranjen na bilo kojem mestu", poručio je Kasem.

Više od 1.000 ljudi ubijeno je u Libanu, od čega su gotovo četvrtina žene i deca, prema podacima Ministarstva zdravstva, a vlada kaže da je zbog borbi možda raseljeno do milion ljudi, navodi AP.

(Kurir.rs/FoNet)