Izraelske odbrambene snage (IDF) započele su večeras kopneni napad na Liban.  Izraelske snage trenutno sprovode ograničene kopnene operacije na mete Hezbolaha unutar Libana.

23.05 -  Bezbednosni kabinet odobrio kopneni napad na Liban

Izraelski mediji nezvanično prenose da je bezbednosni kabinet večeras odobrio kopnenu fazu rata protiv Hezbolaha u Libanu!

Novinski sajt Inet izveštava da su tokom diskusije neki ministri osudili curenje informacija o operaciji od američkih zvaničnika nakon što ih je Izrael obavestio.

Premijer Benjamin Netanjahu je prema pisanju portala Times of Israel posle sastanka bezbednosnog kabineta održao konsultacije sa najbližim saradnicima u svojoj kancelariji u vojnom štabu Kirja u Tel Avivu.

22.58 - IDF gađala štab Hezbolaha u Bejrutu

Libanski mediji upravo izveštavaju o napadima u južnom delu grada gde se nalazi kompleks zgrada koji koristi Hezbolah!

Izraelska vojska, podsetimo, upozorila je oprilike sat vremena pre napada civile da napuste tri lokacije Hezbolaha u Dahiji.

IDF je objavila i mapu na kojoj su prikazane lokacije koje će biti na meti avionskih napada.

22.44 - Mirovne snage UN se povukle sa granice Izraela i Libana

Mirovne snage UN više ne patroliraju graničnim područjima na jugu Libana!

- Više ne možemo da patroliramo graničnim područjima na jugu zbog teške artiljerijske vatre izraelskih snaga i Hezbolaha - navodi portparol UN Stefan Dujarik.

Navodi da 10.000 pripadnika mirovnih snaga ostaje na položaju, ali da ne mogu da patroliraju putevima u blizini granice zbog "intenziteta raketiranja". Dujarik kaže da je deo civilnog osoblja "premešten na sever" iz predostrožnosti i da se situacija "prati iz sata u sat".

Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) stacionirane su od 1978. godine. Snage su povećale svoju prisutnost u Libanu prema Rezoluciji 1701 Saveta bezbednosti UN koja je usvojena, ali nikad nije pravilno sprovedena kako bi se okončao sukob između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

22.39 -  Izrael rasporedio pet brigada kod granice sa Libanom

Izraelske odbrambene snage (IDF) rasporedile su oko pet brigada na severu zemlje, ali se ne očekuje da će sve preći granicu sa Libanom, prenosi En-Bi-Si njuz, pozivajući se na američkog zvaničnika.

- IDF trenutno ima oko pet raspoređenih brigada - navodi američki TV kanal.

22.33 - IDF pozvala civile da se udalje od komande Hezbolaha u Bejrutu

IDF poziva civile da se hitno udalje od nekoliko zgrada koje pripadaju Hezbolahu u južnom predgrađu Bejruta!

Pukovnik Avišaj Adre, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je uz poruku i mape koje pozivaju civile da se distanciraju najmanje 500 metara od tri lokacije u Dahiji.

- Vi ste u blizini objekata Hezbolaha i IDF će snažno delovati protiv njih, radi vaše i bezbednosti članova vaše porodice, morate se odmah evakuisati i udaljiti najmanje 500 metara - navodi Adre.

22.14 - Počeli napadi na infrastrukturu Hezbolaha u blizini granice

Američki Stejt department saopštio je da je rečeno da izraelske snage gađaju infrastrukturu u blizini granice.

Izraelske snage "trenutno sprovode" ograničene kopnene operacije na mete Hezbolaha unutar Libana, saopštile su SAD kasno u ponedeljak, usred snažnog granatiranja i tenkovske vatre duž granice između dve zemlje.

Libanska vojska se povukla sa položaja na jugu zemlje u blizini granice sa Izraelom, navodi Rojters, pozivajući se na lokalne stanovnike i bezbednosni izvor!

- Trupe su se povukle sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice - rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

xxx01 AP Baz Ratner.jpg
AP Baz Ratner 

„Ovo su nas obavestili da trenutno sprovode, a to su ograničene operacije usmerene na infrastrukturu Hezbolaha blizu granice“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler, preneo je Gardijan.

Do povlačenja dolazi usred sve većih naznaka neizbežnog izraelskog kopnenog upada u južni Liban.

Libanski vojni zvaničnik kaže za AFP da libanska vojska premešta trupe stacionirane na južnoj granici.

izrael-iran.jpg
Shutterstock, JALAA MAREY / AFP / Profimedia 

 - Libanska vojska repozicionira i regrupiše snage na južnoj granici nakon pretnji izraelskim upadom na ciljeve Hezbolaha - navodi zvaničnik.

Amal Al-Hurani, gradonačelnik Mardž Ujuna, libanskog sela sa većinskim hrišćanskim stanovništvom, udaljenog manje od 10 km od granice, rekao je Rojtersu da su meštani navodno dobili upozorenje izraelske vojske da evakuišu to područje što je pre moguće.

Američki zvaničnik, podsetimo, prethodno je za Si-Bi-Es njuz potvrdio da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban. Zvaničnik je naglasio da bi napad mogao da počne za nekoliko sati.

Kurir.rs/Tajms of Izrael/Gardijan/Preneo: P. P.