Invaziju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jug Libana, koja je pokrenuta noćas, predvode Divizija 98 i njen komandant brigadni general Gaj Levi, koji je takođe i na čelu jedinice komandosa, jedinice specijalnih snaga Egoz, padobranskih jedinica i tenkovske Brigade 7.

Džeruzalem post navodi da je Divizija 98 od decembra 2023. do marta 2024. bila odgovorna za "slamanje kičme" Hamasu u Kan Junisu, gde je palestinska ekstremistička organizacija imala najsnažniju brigadu.

Izraelski list prenosi šta je potpukovnik "A", komandant Egoza, poručio trupama pre upada u Liban.

- Pripala nam je čast da ispišemo istoriju na severu baš kao što smo učinili u Pojasu Gaze. Započeli smo s operacijama nižeg nivoa, ali sada započinjemo konkretniju invaziju kako bismo vratili kućama naše severno stanovništvo.Ovo je od ključne važnosti zato što od 2006. nismo vršili invaziju na Liban. Ja vama verujem i veoma sam ponosan na vas i znam da ćemo nastaviti da ispisujemo istoriju - kazao je  potpukovnik "A", čiji se identitet krije.

Iz IDF je jutros potvrđeno da su izraelski vojnici ušli na jug Libana u okviru kopnenog napada i da je nastavljena eskalacija sukoba sa Hezbolahom.

- IDF je započeo ograničene, lokalizovane i usmerene kopnene upade zasnovane na preciznim obaveštajnim podacima, usmerene na terorističke mete i infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu - poručeno je iz izraelske vojske.

profimedia-0911825832.jpg
EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia 

U saopštenju se dodaje da će IDF izvršiti "metodičan plan koji je izneo Generalštab i Severna komanda, a za koji su se vojnici obučavali i pripremali poslednjih meseci".

Arapski mediji, poput Al Džazire i libanske televizije MTV, objavili su da su tenkovi IDF ušli u nekoliko sela na jugu Libana ubrzo nakon što su se pojavili prvi izveštaji o kopnenoj invaziji.

- To je nešto o čemu su nas oni informisali da trenutno sprovode, a što su ograničene operacije čija su meta infrastrukturni objekti Hezbolaha u blizini granice - kazao je sinoć Metju Miler, portparol američkog Stejt departmenta.

x AP Baz Ratner.jpg
AP/Baz Ratner 

Ova invazija je prva kopnena operacija IDF u Libanu od Drugog libanskof rata okončanog 2006. godine.

Avišaj Adre, portparol IDF na arapskom, upozorio je noćas stanovništvo predgrađa libanske prestonice Bejruta da se evakuiše sa tog područja.

shutterstock_518662471.jpg
Shutterstock 

Ubrzo potom je portparol IDF Danijel Hagari zatražio od medija da "podele (s IDF) izveštaje u vezi s aktivnostima (izraelskih) snaga, zbog bezbednosti tih snaga".

- Držite se samo zvaničnih izveštaja i ne širite neodgovorne glasine - upozorio je Hagari.

(Kurir.rs/The Jerusalem Post/Preveo i priredio: N. V.)