Stotine ukrajinskih vojnika moglo bi se naći "u grotlu" u gradu Ugledaru (Vuhledar). Ruske snage sve više napreduju prema gradu koji se pokazao kao tvrd orah, ali čini se da bi posle više od dve i po godine mogao pasti u ruske ruke, piše britanski Telegraf.

Već su se pojavili snimci na kojima se vide ruske zastave podignute u Ugledaru

S fronta stižu loše vesti za Ukrajinu. Rusi su u borbama zauzeli grad Ukrainsk, a Selidove napadaju s juga čime žele utvrditi svoje pozicije u planiranom opkoljavanju Ugledara.

Vode se i borbe za sela Hirnik i Čukurine, a osvojene i njih, doći će na zapadnu obalu akumulacijskog jezera Kurahove kod istoimenog grada koji je glavno logističko središte Ukrajine za južni Donbas. U isto vreme, druga jedinica ruske vojske već je napredovala na rubu istočne obale jezera.

– Situacija u gradu je vrlo teška, Rusi vrše napade sa tri strane, a mi imamo sve manje hrane i municije, rekao je neimenovani vojnik ukrajinskog blogera Stanislavu Bunjatovu.

Tvrdi, takođe, i da ukrajinski oklopni transporteri ne mogu doći do tog područja zbog napada ruskog topništva i dronova. Umesto toga, pojedine se jedinice pod okriljem noći pokušavaju izvući iz ruskog okruženja.

Ugledar.jpg
Printskrin Twiter 

„U proseku, ako 10 ljudi u grupi napusti grad, izađe četiri do šest“, rekao je on.

To su ogromni gubici za već desetkovane ukrajinske snage, a vojnici su očajni nakon što je vrhovna komanda armije povukla iz Ugledara komandanta ukrajinske 72. mehanizovane brigade, koja je sve ovo vreme branila grad.

Pukovnik Ivan Vinik je veoma cenjen među borcima, pričalo se o njegovom unapređenju, a neki tvrde da je povučen iz grada jer ga je trebalo spasavati pre nego što je grad pao pod rusku čizmu.

Ugledar se naziva tvrđavom jer su Rusi od samog početka invazije na Ukrajinu bezuspešno pokušavali da je osvoje, uz ogromne gubitke. Ali, to je sada prošlost.

Ipak, čini se da su Putinove snage sve bliže konačnom zauzimanju Ugledara, a to potvrđuju ruski vojni blogeri koji pišu da je grad skoro potpuno opkoljen i predviđaju da će vrlo brzo pasti.

Zvaničnici tvrde da su Rusi poslali dodatnih 5.000 vojnika u bitku za Ugledar i da se planira veliki napad za njegovo konačno zauzimanje.

Kako stvari stoje na terenu, kada preostalim ukrajinskim vojnicima bude data dozvola da se povuku sa Ugledara i krenu na severoistok, verovatno će morati da se bore protiv ruskih snaga da bi došli do slobodne teritorije.

Da bi grad mogao pasti jasno je i iz ukrajinskih i stranih proukrajinskih izvora, pa i od njih možemo videti potvrdu da Rusi zaista napreduju i da je Ukrajina „možda pokušala da zadrži Ugledar duže nego što je to bilo operativno izvodljivo“.

Ugledar je pre rata imao oko 14.000 stanovnika, a kada grad padne u ruske ruke, biće to najznačajnija pobeda od zauzimanja Avdijevke u februaru ove godine.

Osvajanje Ugledara, kao i otvoren put za Kurahov, koji u ovom trenutku izgleda veoma realistično, predstavljao bi veliki vetar u leđa Rusima i Putinu i glavnom cilju rata, koji je istakao i 5. septembra, osvajanju Donbasa.

Kurir.rs//The Telegraph/Jutarnji list/Preneo: P. P.