Portparol Izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari izjavio je danas da je militantna grupa Hezbolah planirala da koristi kuće u selima u južnom Libanu kao osnovu za napad koji bi ličio na napad militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine.

„Hezbolah je pretvorio libanska sela koja se nalaze pored izraelskih sela, u vojne baze“, rekao je Hagari, a preneo Tajms of Izrael.

Hagari je naveo da je Hezbolah planirao „napad na Izrael, na izraelske zajednice i masakr nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj plan su nazvali „Osvojite Galileju“.

Izrarelska vojska upozorila stanovnike Libana da ne idu na jug zbog intenzivnih borbi

Izraelska vojska je saopštila danas da se u južnom Libanu vode intenzivne borbe sa Hezbolahom i uputila upozorenje građanima da ne kreću svojim vozilima iz severnog područja u južni deo zemlje.

Liban.jpg
AP/Hussein Malla/Shutterstock/EPA/Atef Safadi 

„Vode se intenzivne borbe u južnom Libanu, u kojima operativci Hezbolaha koriste civilno okruženje kao živi štit da se organizuju za izvođenje napada“, saopštio je portparol IDF-a Avičaj Adre na X platformi.

On je dodao da se ne preporučuje kretanje vozila u pravcu sever-jug, južno od reke Litani, i da upozorenje važi do daljnjeg, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila danas da je počela pograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, a kako je navela, cilj je infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju pretnju izraelskim gradovima.

Kurir.rs/Tajms of Izrael/Preneo: P. P. 

Bonus video:

kurir televizija SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU