Ruske trupe su zauzele Ugledar, ušavši dan ranije u grad sa zapadne strane i značajno napredovale.

U tom kontekstu pojavile su se informacije da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski navodno izdao naređenje da se ostaci garnizona Ugledar povuku iz grada. Ovo je izvestio ukrajinski TG kanal „Rezident“, pozivajući se na izvor u kancelariji predsednika Volodimira Zelenskog.

Ugledar je osuđen na propast, kako navode sami ukrajinski vojnici, koji su upoznati sa situacijom u ovom pravcu. Dan ranije, ruske trupe su neočekivano ušle iz zapadnog pravca, napale odbrambene jedinice Oružanih snaga Ukrajine u pozadini i praktično slomile celu odbranu.

Do noći Rusi su kontrolisali veći deo grada, mali severoistočni deo je ostao pod kontrolom Ukrajinaca. Istovremeno, jedini put do Bogojavlenke koji ruske trupe još nisu blokirale je pod potpunom kontrolom artiljerijske vatre.

Ugledar, ruska zastava.jpg
Printskrin Twitter 

U tom kontekstu, Sirski je navodno dao dozvolu za povlačenje preostalih ukrajinskih snaga iz Ugledara, ali će to biti veoma teško izvodljivo pod vatrom ruske artiljerije, vojne avijacije i dronova. Ipak, pretpostavlja se da će deo garnizona ipak napraviti prodor, uprkos opasnosti od velikih gubitaka. O ovoj mogućnosti govore i ruski izvori.

“Naš izvor u kancelariji predsednika je rekao da je Zelenski dozvolio Sirskom da povuče Oružane snage Ukrajine sa Ugledara, sada će naša vojska morati da se izbori, pošto je grad u operativnom okruženju“, piše kanal.

Ako ipak ne bude prodora, onda će, prema ukrajinskim vojnim prognozama, ugledarski garnizon izdržati još dan-dva, ne više.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

 Bonus video:

Kurir televizija KAKO JE UKRAJINSKA OFANZIVA PROBILA RUSKU ODBRANU? Eksperti tvrde: Imali satelitske snimke i podatke, RUSI UHVAĆENI NA SPAVANJU