Rastu strahovi da bi izraelski napadi na Hezbolah i likvidacije njihovih lidera u Libanu mogli biti samo uvod u širu vojnu operaciju. Izraelske snage su već pokrenule ograničenu kopnenu ofanzivu pod nazivom "Severna strela", a reakcija iz Irana nije izostala. Rakete koje je lansirao Iran predstavljaju novi moment u ovom zapaljivom sukobu.

U emisiji „Usijanje“ na Kurir televiziji, stručnjaci Boško Jakšić, Ivan Miletić i Vladimir Živković detaljno su analizirali najnovije poteze Izraela, Irana i Hezbolaha.

Kurir televizija Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju

Da li je ovakav razvoj događaja bio očekivan?

- Apsolutno. Ovo nije prvi put da Iran lansira rakete na Izrael. Ipak, ove akcije su često promišljene i kalibrisane, kako bi izbegli žestok odgovor Izraela. Ovaj potez je više unutrašnja potreba Teherana da demonstrira snagu, pogotovo posle likvidacija visokih iranskih i palestinskih lidera, kao što su Kasem Sulejmani i šef Hamasa. Iranci će verovatno nastojati da ne pređu crvenu liniju koja bi izazvala američko uključivanje - rekao je Jakšić.

Sequence 04.00_13_51_02.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Jakšić je istakao da Iran koristi Hezbolah kao posrednika, podstičući ih da napadaju i dublje u izraelsku teritoriju, što predstavlja ozbiljnu pretnju za civilno stanovništvo.

- Ipak, mislim da je ovaj napad pre politički manevar nego korak ka velikom ratu - zaključuje Jakšić.

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, govorio je o dugoročnim strategijama Izraela u Libanu i istorijskoj ulozi Hezbolaha.

- Hezbolah je nastao kao vojna frakcija tokom građanskog rata u Libanu, a kasnije je postao politička snaga koja danas drži značajan deo libanskog parlamenta. Oni predstavljaju ozbiljnu pretnju za Izrael jer imaju podršku Irana i resurse širom regiona.

Sequence 04.00_18_31_05.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Miletić je povukao paralele sa situacijom iz 2006. godine, kada je izraelska vojska pretrpela ozbiljne gubitke u sukobima sa Hezbolahom.

- Izrael sada pokušava da uspostavi tampon zonu na jugu Libana, ali to nije lako, jer Hezbolah ima duboke korene u toj oblasti. Kao što smo videli u Gazi, ovakve operacije se ne završavaju brzo.

Politikolog Vladimir Živković istakao je ključne razlike između Hamasa i Hezbolaha.

- Hamas je sunitska organizacija sa sedištem u pojasu Gaze, dok je Hezbolah šiitski pokret s dubokim vezama sa Iranom. Njihove ideološke i verske razlike su ključne za razumevanje trenutnog sukoba. Dok Hamas deluje unutar međunarodno priznatih granica Izraela, Hezbolah je deo šireg iranskog strateškog plana za dominaciju u regionu.

Sequence 04.00_22_53_20.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Živković je naglasio da je Hezbolah specijalizovan za iregularno ratovanje, što predstavlja ozbiljan izazov za izraelske snage.

- Iran koristi Hezbolah kao alat za izvođenje manjih voj nih operacija koje Izrael ne može lako da kontroliše - rekao je Živković, dodajući da je Netanjahu u situaciji da vodi dva rata istovremeno - u Gazi i u Libanu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija KAKO BI ESKALACIJA SVETSKIH SUKOBA UTICALA NA SRBIJU? Stručnjaci bez dileme: Naše rezerve su više nego pune