Iran je lansirao rakete na Izrael. Iranska državna televizija tvrdi da je 80 odsto od oko 200 projektila lansiranih na Izrael pogodilo svoje mete. Izraelske odbrambene snage tvrde kako "nisu upoznate" da je neko povređen u napadu.

Izrael je koristio svoj poznati odbrambeni sistem Iron Dome ili Gvozdenu kupolu za obaranje projektila, a takođe je imao pomoć američkih vojnih snaga u regiji, nakon što im je Bela kuća naredila da intervenišu.

Šta je Iron Dome (Gvozdena kupola)?

Za Izrael se smatra da ima najbolju protivvazdušnu odbranu na svetu, posebno razvijenu za odbranu od svih vrsta raketa i projektila. Na samom vrhu je protivraketni sistem Arrow 3 (nedavno ga je kupila Nemačka), namenjen obaranju balističkih projektila velikog dometa. Iza njega je sistem David's Sling za obaranje balističkih projektila srednjeg dometa, krstarećih projektila i velikih bespilotnih letelica. Za odbranu od raketa malog i vrlo malog dometa Izrael se oslanja na raketni sistem Iron Dome.

shutterstock-2383692461.jpg
Shutterstock 

Iron Dome je razvijen u prvoj deceniji ovog veka te je postao operativan 2011. godine.

Jezgro sistema Iron Dome sastoji se od radara za otkrivanje i praćenje ciljeva, komandnog mesta i lansera. Radar je najsavremeniji AESA tip EL/M-2084 i proizvod je kompanije ELTA Sistems. Njegov krajnji domet posmatranja je 256 nautičkih milja (474 ​​km) za ciljeve kao što su borbeni avioni. U okviru sistema Iron Dome, radar se koristi za rano otkrivanje raketa, artiljerijskih i minobacačkih granata, praćenje njihovih putanja leta i navođenje projektila do njih. On detektuje raketu prečnika 122 milimetra na udaljenosti od oko 70 kilometara.

Podaci s radara prenose se u Battle Management & Weapon Control komandno mesto. Ono je prepuno vrlo moćnih kompjutera koji u realnom vremenu obrađuju radarsku sliku i procenjuju putanju leta otkrivenih ciljeva. Ako proračuni pokažu da će raketa pasti na nenaseljeno područje, sistem ne deluje. Odnosno, deluje samo protiv pretnji naseljima, vojnim položajima, aerodromima i drugim važnim objektima.

Battle Management & Weapon Control komandno mesto nadzire tri do četiri lansera u kojima se nalaze vođeni projektili presretači Tamir. Svaki lanser može da primi do 20 projektila, što znači da svaki bojni brod ima od 60 do 80 projektila spremnih za lansiranje.

gvozdena-kupola2.jpg
EPA Atef Safadi 

Stiže Iron Beam

Izrael je svestan da Gvozdena kupola ima velike mane. Najviša cena je raketa Tamir, za koju izraelsko Ministarstvo odbrane tvrdi da je 50.000 dolara po komadu. To znači da je cena obaranja svake rakete minimalno 50 hiljada dolara, ako se koristi samo jedna raketa, i do 100 hiljada dolara ako se koriste dve.

Drugi problem je ograničena količina projektila u lanserima. Ovaj problem se može rešiti ili dodavanjem novih lansera sa veoma skupim Tamirima ili revolucionarnim novim pristupom. A taj je Gvozdena greda. Ovaj sistem koristi laserski zrak snage veće od 100 kV umesto vođenih projektila. Zahvaljujući njoj, cena seče će pasti sa 50 na 100 hiljada na nekoliko dolara.

Jedini problem je što je Iron Beam još uvek u razvoju. Bivši izraelski premijer Naftali Benet najavio je prvi operativni sistem za godinu dana u februaru 2022. Međutim, Rafael Advanced Defence Sistems je najavio da će razvoj biti završen do kraja 2024. ili tokom 2025. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Preneo: M. N.

Bonus video:

Kurir televizija Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju