Iran je sinoć izveo najveći napad na Izrael do sada, ispalivši oko 180 balističkih projektila, od kojih je većinu navodno presrela protivraketna odbrana Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana. Vazdušni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, intenzivirao je regionalni sukob na Bliskom istoku.

CNN je objavio analizu iranskih balističkih projektila i sposobnosti odbrambenih sistema koje koriste izraelske i druge snage u regionu.

Iran ima više od 3.000 balističkih projektila

Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila različitog dometa, prema izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS). Tačan broj raketa nije poznat, ali je general američkog vazduhoplovstva Kenet Mekenzi rekao Kongresu prošle godine da Iran ima više od 3000 balističkih projektila. 

Balistički projektili putuju na granici Zemljine atmosfere, pre nego što se bojeva glava odvoji od rakete i sjuri se ka cilju. Stručnjaci koji su analizirali snimke sa društvenih mreža rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističke rakete Šahab-3 u poslednjem napadu na Izrael.

Šahab-3 je osnova za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa na tečno gorivo, kaže Patrik Senft, koordinator istraživanja u Službi za istraživanje naoružanja (ARES). Šahab-3 je ušao u službu 2003. godine, može da nosi bojevu glavu od 760 do 1.200 kilograma i može da se ispaljuje iz mobilnih lansera kao i iz silosa.

Iran Voč (Iran Watch) piše da najnovije varijante projektila Šahab-3, projektila Ghadr i Emad, imaju preciznost od 300 metara prilikom pogađanja cilja. Iranski mediji javili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fatah-1. Teheran opisuje Fatah-1 kao hipersoničnu raketu - što znači da putuje brzinom od pet maha, ili pet puta većom brzinom od zvuka (6.100 kilometara na sat).

Šta je Fatah-1?

Ali analitičari ističu da skoro sve balističke rakete dostižu hipersoničnu brzinu tokom svojih putanja. Izraz "hipersonično" se često koristi za označavanje onoga što se naziva hipersonični klizni projektil i hipersonične krstareće rakete, visoko napredno oružje koje može manevrisati hipersoničnim brzinama unutar Zemljine atmosfere. Takvo oružje je izuzetno teško oboriti.

Fatah-1 nije ni jedno ni drugo, kaže Fabijan Hinc, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine. Hinc kaže da izgleda da Fatah-1 ima bojevu glavu na "projektilu za manevrisanje", što mu omogućava da izvrši prilagođavanja kako bi izbegao raketnu odbranu tokom dela svog poniranja do cilja.

Međutim, ova karakteristika bi značila da su neke prethodne iranske rakete poboljšane, tvrdi Hinc. Ali analitičari su skeptični prema mogućnosti da je Iran prvi put upotrebio novu raketu u utorak uveče.

- To je jedna od njihovih najnovijih balističkih projektila i imaju mnogo da izgube ako ga iskoriste. Izrael može dobiti predstavu o njihovim mogućnostima. Takođe postoji šansa da to neće uspeti, što Izraelu daje još bolji uvid. Iranci dobijaju besplatnu propagandu i ništa ne rizikuju govoreći da je projektil upotrebljen - rekao je Trevor Bol, bivši američki vojni ekspert za eksploziv.

Izrael ima Gvozdenu kupolu

Izrael koristi niz PVO sistema za uništavanje raznih pretnji, od balističkih projektila sa putanjama izvan atmosfere do niskoletećih krstarećih projektila i raketa. Mnogo pažnje je posvećeno visoko efikasnom sistemu Gvozdena kupola, koji se koristi za borbu protiv nadolazećih raketa i artiljerijskog oružja.

Međutim, Gvozdena kupola predstavlja donji nivo izraelskog protivraketnog odbrambenog sistema i nije sistem koji bi se koristio za suprotstavljanje balističkim projektilima lansiranim u utorak uveče, saopštila je Organizacija za protivraketnu odbranu (IMDO). Sledeća stepenica na lestvici protivraketne odbrane je Davidova praćka, koja štiti od pretnji kratkog i srednjeg dometa, navodi IMDO.

shutterstock-2383692461.jpg
Shutterstock 

Davidova praćka je projekat izraelske odbrambene firme RAFAEL i američkog odbrambenog giganta Rejtion, i koristi kinetičke presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih do 450 kilometara.

Iznad Davidove praćke su izraelski sistemi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Arrow 2 koristi fragmentacione bojeve glave za uništavanje dolazećih balističkih projektila u njihovoj terminalnoj fazi - dok "uranjaju" prema ciljevima.

Arrow 2 ima domet od 80 kilometara i maksimalnu visinu od 50 kilometara i smatra se poboljšanom verzijom američkog sistema Patriot koji je Izrael takođe nekada koristio. Arrow 3 može da presreće balističke rakete u svemiru, pre nego što ponovo uđu u atmosferu.

Tokom napada u utorak uveče, američka vojska je ispalila najmanje 12 komada protivraketnog oružja na nadolazeće iranske rakete. Američki odgovor je stigao od mornaričkih razarača sa vođenim projektilima USS Cole i USS Bulkeley koji deluju u istočnom Mediteranu, rekao je portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Pentagon nije precizirao presretače koji se koriste, ali su američki razarači opremljeni sistemom Aegis, sa projektilima presretačima koji mogu da pogode i unište dolazeće balističke rakete u srednjoj ili terminalnoj fazi.

Tokom iranskog napada na Izrael u aprilu, izraelski i američki ratni avioni oborili su veliki broj projektila. Ali Iran je taj napad izveo uglavnom sporijim dronovima, koje je mnogo lakše presresti od balističkih bojevih glava koje padaju vertikalno na ciljeve u Izraelu.

(Kurir.rs/Index/CNN)