Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je napravio karijeru zalažući se za odbranu zemlje od pretnje iz Irana, a nakon raketnih udara iz Teherana mogao bi da dođe u iskušenje da ovaj najnoviji napad upotrebi kao opravdanje za raketiranje iranskih nuklearnih postrojenja.

To smatra Dominik Veghorn, urednik spoljnopolitičke redakcije Skaj njuza, koji navodi da je Iranu, pre nego što je ova zemlja juče ispalila baražnu paljbu projektila u svom drugom napadu ikada izvedenom na Izrael, Amerika poslala najstrože upozorenje koje je glasilo "Ne činite to ili ćete se suočiti sa teškim posledicama".

On navodi da je poruka koju je Izrael uputio Teheranu navodno išla još dalje od toga - "Napadnite nas i krenućemo na vaš program nuklearnog naoružanja" koji je navodno već pokrenut.

Veghorn pominje besprekorno povezanog izveštača Njujork tajmsa kojem je rečeno da je ova poruka preneta ajatolahu Aliju Hamneiju, vrhovnom vođi Irana.

Navoi se da je, kada je Iran u aprilu ove godine pokrenuo prvi direktan napad na Izrael, uzvraćeno istom merom i da se smatralo da tada nijedna od strana nije želela dalju eskalaciju.

Urednik Skaj njuza ocenjuje da je tako nešto malo verovatno ovog puta.

Navodi se da bi Izrael mogao da odluči da umanji važnost ovog raketnog napada i proglasi još jednim neuspešnim iranskim udarom, nakon onog prolećnog.

- Ali, oni (Izraelci) će biti u iskušenju da uzvrate i očekivaće od Amerike da im pomogne. Bliski istok bi mogao da bude na ivici rata balističkim raketama - piše Veghorn.

shutterstock_15580957.jpg
Shutterstock 

On smatra da izraelski lideri možda osećaju da je ovo najbolja prilika koju će ikada imati da neutrališu nuklearnu pretnju koja dolazi iz Irana, a za koju veruju da je potencijalno egzistancijalne prirode.

101 EPA Stephani Spindel.jpg
EPA Stephani Spindel Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

- Izrael bi mogao da odluči da je sada trenutak za udar - zaključio je britanski novinar.

shutterstock_2462493059.jpg
Shutterstock 

Američki istraživački sajt Aksios je objavio da će izraelski zvaničnici, suočeni sa mogućnošću opšteg regionalnog rata, pokrenuti "značajnu odmazdu" u narednim danima u kojoj bi meta mogla da budu iranska postrojenja za preradu nafte i druge strateški važne lokacije.

101 EPA Abedin Taherkenareh.jpg
EPA Abedin Taherkenareh Iranski predsednik Masud Pezeškijan

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik kazao je za Aksios da je jedan od razloga zašto odluka o odmazdi nije doneta odmah na hitnom sastanku Netanjahuovog kabineta jeste što njegova vlada želi prvo da se konsultuje s administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena.

iranski-ajatolah.jpg
AP Ajatolah Ali Hamnei

Navodi se da će Izrael svakako sam da odgovori na raketni napad iz Irana, ali da želi da koordiniše planove sa SAD zbog strateških posledica koje mogu da proizađu iz ove situacije.

(Kurir.rs/Sky News/Axios/Preveo i priredio: N. V.)