Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, analizirao je za Kurir najnoviju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku nakon raketnih udara Irana na Izrael i odmazde koja se očekuje, kao i mogućnost izbijanja šireg regionalnog sukoba koji bi mogao da vodi i novom svetskom ratu.

- Poslednja eskalacija sukoba na Bliskom istoku je bez presedana u novijoj istoriji u poslednjih više od 80 godina. Prvi put se suočavamo sa direktnim sukobom Irana i Izraela. Kiša projektila koja se sručila na ciljeve u Izraelu, i pored aktivnog najsavremenijeg PVO sistema, najbolje pokazuje da je ovo sukob koji do sada nismo videli. Izrael ima najsavremeniju vojnu tehniku i najbolje obučenu vojsku. Borbeni moral je na visokom nivou, a udaljenost Irana je garantovala laku detekciju projektila, koji bi se ispalili na Izrael. SAD i drugi saveznici su uključeni aktivno u PVO odbranu izraela i sada smo se suočili da je veliki broj projektila, sa još većim brojem bojevih glava, pao na teritoriju Izraela - naveo je Miletić.

On je ocenio da "ovo nagoveštava mogućnost realizacije paklenog scenarija, koji Iran najavljuje odavno kao svoj cilj".

Ivan Miletic 3-2.jpg
Kurir Ivan Miletić

- To je termo-nuklearni armagedon, koji bi obrisao Izrael sa lica zemlje. Upravo iz ovog razloga planeri u Izraelu nemaju drugi izbor sem da razmotre uništenje nuklearnog programa Irana, bez obzira da li se radi o civilnom ili vojnom programu. Ovakvom akcijom Izrael bi uništio mogućnost da se projektilima koji su ispaljeni sinoć, dopremi nuklearni bojevi materijal bilo koje vrste - kazao je Miletić.

Po njegovom mišljenju "ovakav scenario bi mogao da dovede do još veće eskalacije, ali bi sprečio velike civilne žrtve u samom Izraelu".

- Ono što je najveća enigma je reakcija Rusije u slučaju ovakvog scenarija, jer bi Moskva mogla da iskoristi napade na nuklearna postrojenja u Iranu, za izgovor za atomske napade u Ukrajini. Ono što zabrinjava je da se u ruskim medijima uveliko govori o potrebi da predsednik Vladimir Putin odobri upotrebu nuklearnog naouržanja u Ukrajini. Sve u svemu, do inauguiracije novog predsednika SAD očekuje nas eskalacija sukoba, koja će nam doneti nove premijere, veliku zabrinutost i paralisanost međunarodnih institucija poput UN da bilo šta zaustave - zaključio je Miletić.

(Kurir.rs)